Bir ölçümün hassasiyeti nelere bağlıdır?

Bir ölçümün hassasiyeti, ölçülen niceliğin doğasına, ölçüm aracının kalitesine ve ölçüm yöntemine bağlıdır. Hassas ölçümler, ölçüm aracının veya ölçüm yönteminin doğruluğu, tekrarlanabilirliği ve duyarlılığına bağlıdır. Ölçüm aracının hassasiyeti, ölçülen niceliğin…

Fiber optik ek cihazı (Fusion Splicer) nedir? Ne işe Yarar?

Fiber optik ek cihazı (fusion splicer), fiber optik ağların kurulumunda ve bakımında kullanılan, fiber optik kabloların birbirine veya diğer cihazlara bağlanmasına yardımcı olan bir cihazdır. Aynı zamanda bağlantı noktalarının kontrol…

Haritacılıkta kullanılan aletler nelerdir?

Haritacılıkta kullanılan aletler nelerdir? Haritacılık, harita çizimi, toplama, analiz ve yorumlama gibi işlemleri kapsayan bir alandır. Harita mühendisleri, harita çizimi, veri toplama, analiz ve yorumlama gibi işlemleri yapmak için birçok…

Termal Kamera Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır ?

Termal kamera (thermal camera), nesnelerin yüzey sıcaklıklarını tespit etmek için kullanılan bir görüntüleme cihazıdır. Bu cihazlar, nesnelerin sıcaklıklarını ölçmek ve bunları görüntülemek için kızılötesi (infrared) ışınları kullanır. Termal kameralar, özellikle…

Oksijen konsantratörü ömrü ne kadardır?

Oksijen konsantratörü ne işe yarar? Oksijen konsantratörleri (oxygen concentrator), ortam havasındaki havayı kullanarak yüksek konsantrasyonlarda oksijen elde etmek için kullanılan tıbbi cihazlardır. Bu cihazlar, akciğer hastalığı, kalp hastalığı, KOAH, uyku…

Total Station nasıl kullanılır, kurulumu nasıl yapılır?

Total Station, inşaat, harita, madencilik ve diğer ölçüm uygulamalarında kullanılan bir araçtır. Total Station, bir teodolit (yatay ve dikey açıları ölçmek için kullanılan bir alet) ve bir mesafe ölçerle (lazer…

En hassas ölçüm aleti nedir?

En hassas ölçüm aleti nedir? Maddi ve manevi değerli nesnelerin doğru bir şekilde ölçülmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, birçok farklı alanda ölçüm aletlerinin kullanımı gerekmektedir. Bu ölçüm aletlerinin doğruluğu, ölçülen…

GPS ile yer tespiti nasıl yapılır?

GPS ile Konum tespiti nasıl yapılır? GPS (Global Positioning System), dünya çapında bulunan üst uydular tarafından yayılan radyo dalgalarını kullanarak, konumunuzun tespit edilmesini sağlar. GPS ile konum tespiti yapmak, günümüz…

Kullanılmış Medikal Tıbbi Cihazlar Nereye Satılır?

Kullanılmış Medikal Tıbbi Cihazlar Nereye Satılır? Medikal tıbbi cihazlar, hastaların tedavileri sırasında kullanılan ve sağlık hizmeti sunan cihazların genel adıdır. Bu cihazlar, hastaların tedavisi sırasında uygulanabilir veya hastanın kendisi tarafından…
Stroboskop Nedir - Ne İşe Yarar - Nasıl Kullanılır

Stroboskop Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Stroboskop su dalgalarının hız ve dalga boyu gibi niceliklerinin ölçülmesinde kullanılan alet olarak tanımlanabilir. Merkezi etrafında dönebilen dairesel bir araç olan stroboskop, yarıklar arasından hareketli dalgaları inceleyerek gerekli işlemleri gerçekleştirir.…
DC Elektronik Yük Nedir

DC Elektronik Yük Nedir?

Güç kaynakları günlük hayatta geniş yer kaplayan sistemler arasındadır. Sıklıkla kullanılan güç kaynağı farklı çeşitlerde karşınıza çıkar. Güç kaynaklarının test edilmesi noktasında bazı sistemlerin desteğine ihtiyaç duyulur. DC elektronik yüz…
Osiloskop ile Akım Nasıl Ölçülür

Osiloskop ile Akım Nasıl Ölçülür

Osiloskop bir elektrik sinyalinin grafiğini zamana göre değişen şekilde görüntülemek amacıyla kullanılan elektrik alanı şeklinde ifade edilebilir. Osiloskoplar genel olarak güç ve kontrol devreleri üzerinde üst üste binen yüksek frekanslı…
Yeraltı Kablo Arıza Tespit Kablosu Nedir

Yeraltı Kablo Arıza Tespit Kablosu Nedir?

Yeraltı kablo arıza tespiti telekomünikasyon sektöründe ve verilerin iletildiği alanlarda oldukça önemlidir. Genel anlamda kablolar güvenlik ve kablo karmaşasını engellemek amacıyla yeraltında konumlandırılırlar. Kilometrelerce uzunluğa sahip olan kablolar pek çok…
Ventilatör Cihazı Nasıl Çalışır

Ventilatör Cihazı Nasıl Çalışır?

Ventilatör cihazı kendi başına nefes alamayan veya nefes almakta güçlük çeken hastalar için ihtiyaç duyduğu nefesi karşılayan alet şeklinde tanımlanabilir. Bu cihaz bir başka deyişle respiratör olarak da anılmaktadır. Türkçede…
Trafo Sargı Direnci Nasıl Ölçülür

Trafo Sargı Direnci Nasıl Ölçülür?

İletken yapılar söz konusu olduğunda tüm işlemlerin yüksek güvenlik eşliğinde yapılması son derece önemlidir. Trafo ile ilgili işlemlerde de aynı detay büyük önem taşır. Buna göre trafo sargı direnci ölçümlerinde…
Veri Toplama Ünitesi (DAQ) Nedir ve Nerelerde Kullanılır

Veri Toplama Ünitesi (DAQ) Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Veri toplama sisteminin amacı karakterizasyon, izleme veya kontrol için gerekli ölçüm verilerini toplamak şeklinde ifade edilebilir. Söz konusu veri toplama sistemi sayesinde gerekli ölçüm verileri toplanır ve kullanışlı ölçüm verileri…
Işık Ölçer (Pozometre) Nedir?

Işık Ölçer (Pozometre) Nedir?

Fotoğraf çekimlerinde işleri kolaylaştıran ve kusursuz sonuçlar ortaya çıkaran birçok yardımcı ürün vardır. Fotoğraf makinesine bağlı olarak sunulan yardımcıların yanı sıra farklı ekipmanlar da kullanılabilir. Işık ölçer cihazlar fotoğraf makinelerinin…
Işık Şiddeti Nasıl Ölçülür

Işık Şiddeti Nasıl Ölçülür?

Işık şiddeti olarak bilinen kavram aynı zamanda ışık yoğunluğu şeklinde ifade edilebilir. En temel anlamı ile ışık şiddeti bir ışık kaynağı tarafından belirli bir yönde yayılan birim katı açı başına…
Manometre Nedir-Ne İşe Yarar-Nasıl Kullanılır

Manometre Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Manometreler ölçüm ve kontrol ünitelerinin ayarlanması ve kontrolü için kullanılan yardımcı ürünler arasında yer alır. Genel olarak manometre cihazlarını ölçüm, kontrol ve regülasyon teknolojisinde sıklıkla görebilirsiniz. Manometre ile ölçülen değerler…
Encoder Nedir-Ne İşe Yarar-Çalışma Prensibi

Encoder Nedir? Ne İşe Yarar? Çalışma Prensibi

Encoder en temel anlamı ile bağlı olduğu motor milinin hareketine karşılık sayısal elektrik sinyali üreten bir cihaz olarak tanımlanabilir. Elektromekanik bir cihaz olan encoder, hassas kontrollü makinelerin tüm hareketlerini ve…
LED Panel Kasası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

LED Panel Kasası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günlük hayatta geniş yer kaplayan aydınlatma için farklı seçenekler sunulur. Özellikle aydınlatma yapılan alana bağlı olarak ihtiyaçlar değişiklik gösterebilir. Genel anlamda günlük hayatın pek çok noktasında kullanılan aydınlatma seçeneği olarak…
Sargı Direnci Ölçer Nedir-Ne İşe Yarar

Sargı Direnci Ölçer Nedir? Ne İşe Yarar?

Trafo ile yapılan işlemler söz konusu olduğunda güvenlik ayrı bir önem taşır. Yapılan ölçümlerin güvenli ve doğru bir şekilde yerine getirilmesi için destek alınması gerekebilir. Bu anlamda sargı direnci ölçüm…
Basınç Kalibratörü Nedir-Ne İşe Yarar

Basınç Kalibratörü Nedir? Ne İşe Yarar?

Kalibrasyon cihazları ölçüm ve kontrol ünitelerinin ayarlanması ve kontrolü için kullanılan başlıca elemanlar arasında yer alır. Basınç kalibrasyon cihazları çoğunlukla ölçüm, kontrol ve regülasyon teknolojisinde geniş ye kaplar. Genel anlamda…
LCD Nedir-Ne İşe Yarar-Çalışma Prensibi

LCD Nedir? Ne İşe Yarar? Çalışma Prensibi

İngilizce anlamı Liquid Crystal Display olan LCD, akışkan kristal ekran olarak karşımıza çıkar. Elektrikle kutuplanan akışkanın ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile görülme imkanı sunan…
Veri Toplayıcısı Nedir-Ne İşe Yarar

Veri Toplayıcısı Nedir? Ne İşe Yarar?

Veri toplayıcısı sıcaklık ve nem gibi parametrelerin ölçüm değerlerini toplamak için kullanılan bir cihazdır. Sıcaklık ve nem gibi değerlerin ölçülmesi ve kayıt altına alınması için geliştirilmiştir. Kablosuz veri toplayıcı ofis…
Sıvılı Termometre Nedir-Ne İşe Yarar

Sıvılı Termometre Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir cismin sıcak ya da soğuk olmasını anlayabilmeniz için çeşitli ölçüm aletlerinden yardım almanız gerekir. Geniş kullanım alanı ile bilinen termometreler sıcaklık ölçümünde sıklıkla kullanılan bir üründür. Sıcaklık ölçer veya…
Optik Emisyon Spektrometresi Ne İşe Yarar-Nasıl Kullanılır

Optik Emisyon Spektrometresi Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Optik emisyon spektrometresi çoğunlukla kimya sektöründe geniş yer kaplayan yardımcı ürünler arasındadır. En basit ifadeyle optik spektrometresi metal olan elementlerin bileşiminin ayırt edilmesini sağlayan bir yöntem olarak tanımlanabilir. Sıklıkla tercih…
Güç Kalitesi Kaydı ve Analizi Nasıl Yapılır

Güç Kalitesi Kaydı ve Analizi Nasıl Yapılır?

Güç kalitesinin kayıt altına alınması ve gerekli ölçümün yapılması bazı alanlar için son derece önemlidir. Özellikle elektrik sistemlerinin güvenliği ve verimli çalışması açısından güç kalitesinin ölçümü gerekli bir adımdır. Genel…
Enerji Analizörü (Şebeke Analizörü) Nedir

Enerji Analizörü (Şebeke Analizörü) Nedir?

Enerji analizörü en basit ifadeyle güncel teknolojiler ile elektrik enerjisinin sürekli olarak izlenmesini sağlayan cihaz olarak tanımlanabilir. Bu cihaz sayesinde elektrik ölçüm verileri sürekli olarak kayıt altında tutulabilir ve gerektiğinde…
Piranometre Çeşitleri Nelerdir-Nasıl Çalışır

Piranometre Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Çalışır?

Piranometre düzlemsel bir yüzey üzerinde güneş parlaklığını ölçmeniz sağlayan ışıkölçer olarak tanımlanabilir. Işınımölçer olarak da ifade edilen piranometre ile yarım küreden gelen güneş radyasyonu akı yoğunluğunu (W/m2) 0.3 μm ile…
Kızılötesi Termometre Nerelerde Kullanılır - Nasıl Çalışır

Kızılötesi Termometre Nerelerde Kullanılır? Nasıl Çalışır?

Kızılötesi termometre en basit ifade ile yüzey sıcaklığı okuması yapmak için kullanılan elektromanyetik ve sıcaklık algılama cihazıdır. Belli alanlar için büyük öneme sahip olan kızılötesi termometreler endüstri ve sanayi ortamında…
Lazer Ölçüm Cihazı Nedir - Ne İşe Yarar

Lazer Ölçüm Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?

Lazer ölçüm cihazları profesyonel ölçüm uygulamaları için tercih edilen özel bir cihaz olarak tanımlanabilir. Elektronik bir seçenek olan lazer ölçüm cihazları birçok alanda hızlı ve doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Mimarlık,…
Titreşim Ölçer Nedir-Ne İşe Yarar

Titreşim Ölçer Nedir? Ne İşe Yarar?

Titreşim ölçer genelde akselometre adıyla bilinir. Temel görevi ivme kuvvetlerini ölçmek olan titreşim ölçerler elektromekanik bir cihaz şeklinde karşınıza çıkar. Günlük hayatın pek çok noktasında kullanılan titreşim ölçerler özellikle bazı…
Empedans Ölçümü Nasıl Yapılır

Empedans Ölçümü Nasıl Yapılır?

Temel anlamda empedans ölçümü kaynak empedansı şeklinde ifade edilebilir. Genel yapısında ise koruyucu toprak PE ve hat L arasındaki ölçüm görünmektedir. Geniş bir kullanım alanına sahip olan empedans ölçümleri çoğunlukla…
Şarj Kontrol Cihazı Nedir-Ne İşe Yarar

Şarj Kontrol Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?

Enerji üretimi söz konusu olduğunda pek çok sistem üzerinde çeşitli dalgalanmalar meydana gelebilir. Özellikle şebekeye bağlı enerji sistemlerinde farklı nedenlerden dolayı ani ve beklenmedik sorunlar görülebilir. Ortaya çıkan akım, voltaj…
Kızılötesi Termometre Nedir-Ne İşe Yarar

Kızılötesi Termometre Nedir? Ne İşe Yarar?

En temel anlamı ile kızılötesi termometre yüzey sıcaklığı okuması yapmak için elektromanyetik radyasyon kullanan sıcaklık algılama cihazı olarak tanımlanabilir. Kızılötesi termometreler birçok endüstri ve sanayi ortamında geniş yer kaplayan cihazlar…
Kaçak Akım Rölesi Nedir-Ne İşe Yarar

Kaçak Akım Rölesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Elektrik kullanılan her alanda bazı kontrol sistemlerine ihtiyaç duyulur. Özellikle kaçak akım rölesi elektrik tesisatı için oldukça önemli bir malzemedir. Kaçak akım rölesi en temel anlamı ile bir elektrik tesisatındaki…
Kablo Arıza Tespit Cihazı Nedir-Ne İşe Yarar

Kablo Arıza Tespit Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?

Günlük hayatı düzenleyen ve sistemli bir şekilde çalışmasını sağlayan pek çok sistem vardır. Yer altında ve yeryüzünde geniş yer kaplayan kablolar da bunlardan biridir. Elektrik, telekomünikasyon ve görüntü sistemlerinde sıklıkla…
Teodolit Nedir-Teodolit Nasıl Kullanılır

Teodolit Nedir? Teodolit Nasıl Kullanılır?

Teodolit en basit ifadeyle hassas bir ölçüm aleti olarak tanımlanabilir. Mesafe ölçme teodoliteleri temelde sine-teodolit ve foto teodolit olmak üzere iki tip halinde kullanıma sunulur. Foto-teodolitler, sine-teodolitlerden farklı olarak daha…
Ultrasonik Sensör Nedir

Ultrasonik Sensör Nedir?

Türkçede daha yüksek ses anlamında kullanılan sensörler, günümüzde farklı bir kullanıma sahiptir. Ultrasonik sensörler dışarıya bir ses dalgası sinyali göndermesi ile çalışma gösterir. Söz konusu ses dalgaları, gönderilen ses dalgasının…
Passive Infra-Red (PIR) Sensörü Nedir

Passive Infra-Red (PIR) Sensörü Nedir?

PIR sensörleri kızılötesi ışınlardan faydalanarak bir insanın ya da nesnenin sensörün görüş mesafesinde giriş yapıp yapmadığını belirlemek için kullanılır. Düşük güç tüketimi sunan PIR sensörü bu özelliği nedeniyle günlük kullanımda…
Ses Kayıt Cihazları Nelerdir

Ses Kayıt Cihazları Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ses ve görüntü ihtiyacı farklı bir boyuta yükselmiştir. Birçok alanda ses sistemi geniş bir yer kapladığı için çeşitli cihazlar kullanılmaktadır. Ses kayıt cihazları da bu anlamda…
Hall Effect Sensör Nedir

Hall Effect Sensör Nedir?

Akım geçen bir iletken, manyetik bir alana konulduğunda akıma ve manyetik alana dik yönde gerilim farkı ortaya çıkmaktadır. Söz konusu ölçülebilir gerilim farkı 1879 yılında Amerikalı fizikçi Edwin Hall tarafından…
Telekonvertör (Extender) Nedir-Nasıl Kullanılır

Telekonvertör (Extender) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Telekonvertör diğer adı ile Extender olarak bilinir. En temel anlamı ile telekonvertör lensteki odak uzaklığı arttırmak amacıyla kullanılır. Lens ile fotoğraf makinesi arasına takılan telekonvertör çoğunlukla makro çekimlerde ya da…
Fiber Optik Ek ve Sonlandırma Nedir

Fiber Optik Ek ve Sonlandırma Nedir?

Fiber optik sonlandırma işlemi en temel anlamı ile saç telinden daha ince yapıdaki fiber kabloların son ileri teknoloji kullanılarak birbirine eklenmesi şeklinde ifade edilebilir. Fiber optik ek ve sonlandırma işlemleri…
Trafo Yağı Delinme Test Cihazı Nedir-Ne İşe Yarar

Trafo Yağı Delinme Test Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?

Trafo yağı delinme test cihazları kolayca okside olabilen bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda dielektrik özelliğini nem ile kaybeden trafo yağlarının dayanımını ölçmekte kullanılır. Trafo yağı delinme test cihazları 80 ya…
Ses ve Görüntü Sistemleri Nelerdir

Ses ve Görüntü Sistemleri Nelerdir?

Görüntü ve ses teknolojisi günümüzde geniş bir yer kaplamaktır. Özellikle artan güvenlik ihtiyacı ve ev ortamında gereken donanımlar, bu sistemlerin kullanımını artırmaktadır. Müzik ve film keyfini eve taşıyan görüntü ve…
Network Test Cihazları Nedir-Kullanım Alanları

Network Test Cihazları Nedir? Kullanım Alanları

Network test cihazları temel anlamda iki bölümden meydana gelmektedir. Söz konusu giriş bilgisayar ve telefon girişi olmak üzere iki şekilde karşınıza çıkacaktır. Network test cihazları içerisinde 8 ayrı kablo bulunmakta…
Network Analizör Nedir-Ne İşe Yarar

Network Analizör Nedir? Ne İşe Yarar?

Network analizörleri herkesin günlük hayatta sıklıkla kullandığı pek çok sistemin içerisinde standart olarak yer alır. Bazı cihazlar için network analizör önemli bir parça olarak karşınıza çıkar. Özellikle radyo frekansı ve…
Sensör Çeşitleri Nelerdir

Sensör Çeşitleri Nelerdir?

Sensörler bir çeşit fiziksel ortam ile elektronik cihazları birbirine bağlayan yardımcı olarak ifade edilebilir. Günlük hayatta kullanılan birçok elektronik üründe standart olarak yer alan bağlantıların başında sensörler vardır. Kullanım alanına…
Vertetrac Dikey Traksiyon Nedir

Vertetrac (Dikey Traksiyon) Nedir?

Fizik tedavi ile ilgili kullanım gerektiren pek çok cihaz türü vardır. Özellikle sağladığı faydaya ve kullanım alanına göre tedavi edici cihazlar çeşitlilik gösterebilir. Birçok faydası ile geniş yer kaplayan vertetrac…
OTDR Cihazı Nedir

OTDR Cihazı Nedir?

Optik Zaman Alanı Reflektometresi olarak adlandırılan cihaz, kısaca OTDR (The optical time domain reflectometer) şeklinde ifade edilir. Genel olarak OTDR cihazı ile fiber kabloların uzunluğunu değerlendirmek, iletim ve bağlantı zayıflamalarını…
Whirlpool Cihazı Nedir

Whirlpool Cihazı Nedir?

Sağlık alanında işlemleri kolay ve hızlı hale getiren pek çok cihaz vardır. Birçok işlem ve ölçümü daha pratik bir şekilde yaparak hızlı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Girdap banyosu olarak adlandırılan Whirpool cihazı…
Traksiyon Cihazı Nedir

Traksiyon Cihazı Nedir?

Fizik tedavi alanında geniş yer kaplayan birden fazla cihaz bulunur. Çeşitli fayda ve kolaylığı bir arada getiren yöntemler arasında traksiyon cihazları da yer alır. Kırılan kemiği hizalamak, ameliyat öncesi kırık…
Ultrason Nedir-Ne İşe Yarar

Ultrason Nedir? Ne İşe Yarar?

Ultrason temel anlamda vücut içini ve organları incelemek için kullanılan tıbbi bir görüntüleme yöntemi olarak bilinir. Yaygın bir kullanıma sahip olan ultrason tekniğini pek çok hastanede görmeniz mümkündür. Özellikle birçok…
tens cihazı nedir ne işe yarar

Tens Nedir? Ne İşe Yarar?

Tens, transkutanöz elektriksel sinir stimisyanonu olarak adlandırılır. Bu cihaz deri yoluyla elektriksel sinir uyarımı yapacak özelliğe sahiptir. Özellikle hissedilen ağrıya karşı insan vücudunun doğal savunma mekanizmasını uyarmaya yardımcı olur. Tens…
Ultrasonik Dedektör ile Hava Kaçak Testi Nasıl Yapılır

Ultrasonik Dedektör ile Hava Kaçak Testi Nasıl Yapılır?

Ultrasonik ses, temel anlamda insan kulağının duyamadığı 20 kHz’den yüksek frekanslardaki sesi ifade eder. Söz konusu seslerin tespiti ve duyulabilmesi için ultrasonik hava kaçak dedektörlerinden destek alınır. Buna göre, sesin…
Dijital Multimetre Nedir

Dijital Multimetre Nedir?

Elektrik enerjisinin olduğu her yerde çeşitli ölçüm ve kontroller için farklı ürünlerin desteğine ihtiyaç duyarsınız. Elektrikteki gerilim, akım ve direnç değerlerinin ölçülmesinde kullanılan dijital multimetre de bunlardan biridir. Temel anlamda…
CRP Test Cihazı Nedir-Ne İşe Yarar

CRP Test Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?

CRP temel anlamda C-Reaktif Protein olarak şeklinde açılır. Açlık ya da tokluk durumu fark etmeden vücuttaki iltihabı ve derecesini ölçmeye yarayan cihaza ise CRP test cihazı denir. Genel olarak CRP…
Fotogrametri Nedir

Fotogrametri Nedir?

En temel anlamı ile fotogrametri cisimlerin oluşturduğu ve yansıttığı ışınlardan meydana gelen nesneleri ölçmek ve yorumlamak için kullanılan bir çeşit teknik olarak ifade edilebilir. Fotogrametri ölçüm tekniği sayesinde nesnelere ait…
Sinyal Jeneratörü Nedir

Sinyal Jeneratörü Nedir?

Sinyal jeneratörü çoğunlukla alıcıların testinde kullanılan ve sinyal kaynağı görevi üstlenen bir alettir. Genel olarak jeneratör sisteminde sinüzoidal, kare, üçgen ya da rastgele dalga biçimlerinde çeşitli dalgalar elde edilir. Aynı…
sıcaklık sensörü nedir ne işe yarar

Sıcaklık Sensörü Nedir? Ne İşe Yarar?

Sıcaklık sensörü günlük hayatta gördüğünüz birçok elektronik ürünün üretim aşaması için önemli bir yere sahiptir. Özellikle çeşitli üretim hatlarında sıcaklık sensörüne sıklıkla ihtiyaç duyulur. Üretim hattında ve bazı kullanım alanlarında…
Network Analizör Ölçümleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Network Analizör Ölçümleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Network analizörleri, günlük hayatta kullanılan birçok sistemin içerisinde yer almaktadır. Özellikle radyo frekansı ve mikrodalga sistemlerinde kullanılan cihazlar için network analizörleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Bir test cihazı olarak…
Güç Kalitesi Analizi ve Ölçümü

Güç Kalitesi Analizi ve Ölçümü

Güç kalitesi ölçümü elektrik sistemlerinde yapılması gereken önemli adımlardan biri olarak bilinir. Genel bir ölçüm olan kalite analizi sayesinde kullanılacak elektrik sistemindeki sorunlar önceden tespit edilir ve olası tehlikelerin önüne…
Fizik Tedavi Yöntemlerinde En Çok Tercih Edilen Cihazlar

Fizik Tedavi Yöntemlerinde En Çok Tercih Edilen Cihazlar

Sağlık insan hayatının temelinde yer alan en önemli konuların başında yer alır. Günlük hayatta birçok nedenden dolayı fizik tedavi yöntemi ile iyileşmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Böyle anlar için tasarlanan pek çok…
kablosuz ağ test cihazı nedir

Kablosuz Ağ Test Cihazı Nedir?

Günlük hayatta geniş yer kaplayan ve yaşamı kolaylaştıran pek çok donanım vardır. Kablosuz ağlar da birçok işlemi kolay ve hızlı bir şekilde yapmanıza imkân tanıyan altyapıya sahiptir. Genel olarak kablosuz…
fiber optik ek cihazı nedir

Fiber Optik Ek Cihazı Nedir?

Fiber optik ağ çözümleri günümüzde geniş bir yer kaplayan kolaylıklar arasında yer alır. Yüksek hızda veri alışverişine imkân tanıyan fiber optik sistemler gün geçtikçe yaygınlığını artırmaktadır. Hız ve verimlilik açısından…
Pens Ampermetre Nasıl Kullanılır

Pens Ampermetre Nasıl Kullanılır?

Bir elektrik ulaştırma düzeneğinde ya da motor devresinde bulunan akımını ölçülmesi için çeşitli araçlara ihtiyaç duyulur. Pens ampermetre akımın ölçülmesinin yanı sıra devrenin hattını kesmeden kullanılmasına da imkân sağlayan ölçüm…
Dokunmatik Ekran Çalışma Prensibi

Dokunmatik Ekran Çalışma Prensibi

Günlük hayatta kullandığınız pek çok teknolojik ürün dokunmatik ekran desteği ile karşınıza çıkar. Başta cep telefonu ve tablet gibi günlük cihazlar olmak üzere birçok alanda dokunmatik ekranları görebilirsiniz. Ekrandaki basit…
Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Nasıl Çalışır

Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Nasıl Çalışır?

Günlük hayatta karşınıza çıkan birçok sistem çeşitli güç kaynaklarına ihtiyaç duyar. Küçük ve büyük olarak ikiye ayrılan sistemlerin ihtiyaç duyacağı güç kaynağı değişiklik gösterebilir. Birçok sistemin düzgün bir şekilde işleyebilmesi…
İnfüzyon Cihazı Nasıl Çalışır

İnfüzyon Cihazı Nasıl Çalışır?

Sağlık sektörü birçok tetkik ve ölçüm gerektiren işlemler için çeşitli cihazlara ihtiyaç duyar. Özellikle hastayı yakından ilgilendiren cihazlar söz konusu olduğunda pek çok detay büyük önem taşır. Bu bağlamda hastaya…
Kablo Bulucu Nedir

Kablo Bulucu Nedir?

Araçlar söz konusu olduğunda pek çok cihaz ve ölçüm ürününe ihtiyaç duyabilirsiniz. Karmaşık kabloları çözümleyen kablo bulucu da sıklıkla ihtiyaç duyulan ürünlerden biridir. Kablo bulucu olarak adlandırılan cihaz en temel…
Sensör Nasıl Çalışır

Sensör Nasıl Çalışır?

Günlük hayatta geniş yer kaplayan eşyaların pek çoğu sensör seçeneği ile karşınıza çıkar. Özellikle yapılan işlerde sonucu görmeniz için sizi uyaran çeşitli sensörler bulunur. Elektronik ürünlerle bağlantılı olan sensörler günlük…
Santrifüj Cihazı Nasıl Çalışır

Santrifüj Cihazı Nasıl Çalışır?

Santrifüj, en temel anlamı ile farklı yoğunluktaki katı ve sıvı parçacıkların yoğunluğuna göre birbirinden ayrılmasını sağlayan cihaz olarak tanımlanabilir. Bu ölçüm esnasında genellikle cihaz içindeki tüplerde bulunan karışımlar çökelme prensibi…
Multimetre ile Ölçüm Nasıl Yapılır

Multimetre ile Ölçüm Nasıl Yapılır?

Elektrikteki gerilim, akım ve direnç değerlerini ölçmek için multimetre desteğine ihtiyaç duyulur. Multimetreler sayesinde gerilim, akım ve direnci kolayca ölçebilirsiniz. Aynı zamanda kısa devre kontrolü için de multimetre üzerinde çeşitli…
PLC Sistemleri Nasıl Çalışır

PLC Sistemleri Nasıl Çalışır?

PLC, en temel anlamı ile bilgisayar dili kullanılarak programlanmış bir mikroişlemci olarak tanımlanabilir. PLC’nin programlanabilmesi için “Ladder Logic” olarak bilinen bir görsel programlama diline ihtiyaç duyulur. Bu sayede gerçekleştirilmek istenen…
dijital nivo nasıl kullanılır

Dijital Nivo Nasıl Kullanılır?

Artan dijitalleşme ile birlikte pek çok çalışma alanı farklı ölçüm araçlarına ihtiyaç duymaya başlar. Özellikle bazı mühendislik alanlarında geniş yer kaplayan dijital nivo da bunlardan biridir. Dijital nivo genel olarak…
Network Kablo Test Cihazı Nedir

Network Kablo Test Cihazı Nedir?

Network kablo test cihazı, içerisinde Anemometre – pensampermetre ve ampermetre bulunduran kablo iletkenin direncini ölçen alet olarak isimlendirilir. Günlük hayatta işlem yaparken aynı dosya içindeki bilgileri aktarmak belli bir hız…
Encoder Çalışma Prensibi

Encoder Çalışma Prensibi

Günlük hayatınızda geniş yer kaplayan mekanizmalar birçok kolaylık ve avantajı beraberinde getirir. Sinyal üretici olarak bilinen encoder de bunlardan biridir. En temel anlamı ile encoder bir milin dönme ya da…
Video Wall Nedir

Video Wall Nedir?

Video wall genel olarak birçok endüstriyel ekranın bir araya gelmesi ile oluşan çoklu ekranlar olarak ifade edilir. Birçok alanda kullanıma imkan tanıyan video wall ile geniş bir kullanım desteğine ulaşabilirsiniz.…
Topraklama Ölçümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Topraklama Ölçümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektrik işlemleri söz konusu olduğunda güvenliğin sağlanması oldukça önemlidir. Bu noktada topraklama en sık duyduğunuz kavramların başında yer alır. En temel anlamı ile topraklama elektrikli işletme araçlarının, aktif olmayan metal…
İkinci El Defibrilatör Cihazları

İkinci El Defibrilatör Cihazları

Sağlık alanında kullanılan birçok cihaz türü ve yardımcı ürün vardır. Özellikle acil alanlarda kullanılan birçok cihaz sağlık sektörü için oldukça önemlidir. Defibrilatör de sağlık alanında büyük yer kaplayan ve sıklıkla…
Fiber Optik Test Cihazı Nedir

Fiber Optik Test Cihazı Nedir?

Fiber teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte günlük kullanımda pek çok yenilik ortaya çıkar. Özellikle fiber optik sistemlere bağlı olarak gelişen cihazlar bunlardan biridir. Fiber optik sistem günümüzde yaygınlaşan ve kolay kurulum…
elektronik yük test cihazı

Elektronik Yük Test Cihazları

Hayatın her alanında elektrikli ürünler ve elektroniğe duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artış gösterir. İhtiyaç duyulan alanlara göre elektronik yük test cihazları gerekliler listesinde yer alabilir. En temel anlamı ile elektronik…
LED Panel Kasası Nedir - Ne İşe Yarar

LED Panel Kasası Nedir? Ne İşe Yarar?

Günlük hayatta her alan için birçok aydınlatma seçeneği sunulur. Aydınlatma kaynakları kullanım amacına ve kullanıcıya bağlı olarak farklı şekillerde karşınıza çıkabilir. Genel olarak günlük hayatta en sık tercih edilen seçenek…
Laboratuvar Cihazları Nelerdir

Laboratuvar Cihazları Nelerdir?

Laboratuvar cihazları en temel anlamı ile laboratuvar alanında çalışanların kullandığı çeşitli ekipmanların tümünü ifade eder. Teknoloji alanında yaşanan her bir gelişme aynı zamanda laboratuvar cihazlarını da doğrudan etkiler. Dönüşen ve…
Operatör Panel Çeşitleri

Operatör Panel Çeşitleri

Operatör panel, Türkçeye insan makine arayüzü olarak çevrilir. Bu panel sistemi özellikle endüstriyel alanda büyük bir önem taşıdığı için günlük hayatın merkezinde yer alır. İnsan ile makine arasındaki iletişimin kesintisiz…
XRF Spektrometresi Nedir - Kullanım Alanları

XRF Spektrometresi Nedir? Kullanım Alanları

X-ışını floresans spektrometresi en temel anlamı ile karakteristik X-ışınlarının değerlendirilmesinde ve analiz edilmesinde kullanılır. Genel olarak, laboratuvar gibi alanlarda XRF spektrometresi geniş yer kaplar. Özellikle elemental ve kimyasal kompozisyonu belirlemede…
Bakır Kablo Test Cihazları Nedir - Kullanım Alanları

Bakır Kablo Test Cihazları Nedir? Kullanım Alanları

Kablolar hayatın her alanında geniş yer kaplayan önemli sistemlerin başında gelir. İletişimden günlük kullanıma birçok alanda farklı farklı kablo türlerinden yardım alınır. Kablo test cihazları da bu sistemde en çok…
Total Station Nedir - Ne İşe Yarar

Total Station Nedir? Ne İşe Yarar?

Total station cihazı günlük hayatta ve birçok alanda geniş yer kaplar. En temel anlamı ile total station cihazı uzunluk, açı ve yüksekliğin ölçülmesini sağlar. Bu cihazdan gönderilen lazer ya da…
Kalibrasyon Cihazı Nedir - Ne İşe Yarar

Kalibrasyon Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?

Kalibrasyon en temel anlamı ile doğru ölçüm yapılması için gereken uygulama ve işlemler bütünü olarak ifade edilebilir. Bu sayede, ölçüm yapan cihazların ölçülmesini sağlayan bir sistem ortaya çıkar. Kullanım alanına…
Elektronik Yük Cihazı Nedir

Elektronik Yük Cihazı Nedir?

Günlük hayatta geniş yer kaplayan birçok güç kaynağı çeşidi vardır. Güç kaynaklarının test edilmesi ve çalışma için gereken bazı destekler bulunur. Görünüm olarak güç kaynağına benzeyen elektronik yük cihazları bu…
Data Logger Nedir - Nerelerde Kullanılır

Data Logger Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Data logger en temel anlamı ile veri kaydedici cihaz olarak adlandırılabilir. Data logger sayesinde istenilen süre ve istenilen aralıklarda kayıt yapılabilir. Birçok özelliğe sahip olan bu cihazı günlük hayatta birçok…
Fiber Cleavers Nedir - Ne İşe Yarar

Fiber Cleavers Nedir? Ne İşe Yarar?

Telekomünikasyon sektöründe geniş yer kaplayan fiber teknoloji her geçen daha yaygın bir hal alır. Günlük hayatınızda yer kaplayan ağır kablolar yerine fiber optik desteği ile daha hafif bir sisteme sahip…
Trafo Test Cihazları Nedir

Trafo Test Cihazları Nedir?

Trafo test cihazları transformatör olarak adlandırılır. Bu cihazlar en temel anlamı ile iki ya da daha fazla devre arasında enerji aktarımı gerçekleştiren ve bu işlemi elektromanyetik indüksiyonla sağlayan bir sisteme…
Sensör Nedir - Nerelerde Kullanılır

Sensör Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Günlük hayatta kullandığınız birçok ürün çeşitli sensörlerle karşınıza çıkar. Yaptığınız birçok işlem için sürenin sona erdiğini gösteren pek çok sensör çeşidi bulunur. Gün içinde kullanılan elektrikli ürünlerin birçoğu başta olmak…
Operatör Panel Nedir

Operatör Panel Nedir?

Türkçe karşılığı insan makine arayüzü olan operatör panel birden farklı adlandırma ile karşınıza çıkar. Bu panel şekli endüstriyel otomasyon sektörü için büyük bir öneme sahiptir. Operatör panel makine ile üretim…
Lojik Analizör Nedir - Ne İşe Yarar

Lojik Analizör Nedir? Ne İşe Yarar?

Lojik analizör, mantık analizörü olarak bilinen ve birden fazla elektronik sinyalin yakalanmasını sağlayan sistemdir. Sinyal görüntüleme ve yakalama işlemleri için kullanılan cihazların başında lojik analizör yer alır. Genel olarak lojik…
İnfüzyon Cihazı Nedir

İnfüzyon Cihazı Hangi Alanlarda Kullanılır?

İnfüzyon Cihazı Nedir? Sağlık sektöründe hayati öneme sahip olan birden farklı cihaz türü bulunur. Hastaya ilaç ya da solüsyon verme işlemlerinde ihtiyaç duyulan bazı cihazlar vardır. Bunların başında ilaç verme…
Güç Kaynağı Nedir - Nerelerde Kullanılır

Güç Kaynağı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Günlük hayatta kullanılan küçük ve büyük çaplı birçok sistem güç alacağı bir desteğe ihtiyaç duyar. Gün içinde rutin olarak kullanılan sistemler ve düzenek için güç kaynağı gerekliler listesinde yer alır.…
GPS Nedir - Nasıl Çalışır

GPS Nedir? Nasıl Çalışır?

Global Positioning System olarak bilinen GPS, uydu sinyallerini kullanarak dünya üzerinde bulunduğunuz konumun belirlenmesini sağlar. Genel olarak konum tahminini tam bir şekilde yapan GPS bazı durumlarda 5-10 metre hassasiyetle yakın…
Dokunmatik Panel Nedir - Nerelerde Kullanılır

Dokunmatik Panel Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile birlikte kullanılacak pratik ürünlerin sayısı da artış gösterir. Özellikle telefon, bilgisayar ve tablet gibi dokunmatik ekran desteği sunan ürünler kullanıcılar için büyük bir kolaylıklar…
Deformasyon İzleme Sistemleri Nedir

Deformasyon İzleme Sistemleri Nedir?

Deformasyon ölçümleri mühendislik uygulamalarında geniş bir yer kaplar. Özellikle mühendislik yapıları ve çevresindeki faktörlerin incelenmesi için deformasyon izleme sistemleri büyük bir öneme sahiptir. Geometrik değişimler ve insan yaşamanın güvenliği için…
İnfüzyon Cihazı Nedir

İnfüzyon Cihazı Nedir?

Sağlık sektöründe hayati öneme sahip olan birçok cihaz türü bulunur. Hastaya ilaç ya da solüsyon verme işlemlerinde ihtiyaç duyulan bazı cihazlar vardır. Bunların başında ilaç verme işlemini zamana yayabilen infüzyon…
Fizik Tedavi Cihazları Nelerdir

Fizik Tedavi Cihazları Nelerdir?

Fizik tedavi işlemi insan vücuduna dışarıdan uygulanan sıcak-soğuk, elektrik akımı, masaj ve egzersiz gibi yöntemlere verilen genel isimdir. Fizik tedavi sayesinde vücudun belli bölgelerinde oluşan ağrılar doğal bir şekilde tedavi…
XRD Spektrometre Nedir

XRD Spektrometre Nedir?

XRD spektrometre, ultraviyole ışından daha kuvvetli olan ancak gamma ışınından daha zayıf enerji kullanılarak elde edilen analiz türüne verilen isimdir. XRD geniş kullanım alanı sayesinde günlük hayatınızda büyük bir yer…
Ventilatör Cihazı Ne İşe Yarar

Ventilatör Cihazı Ne İşe Yarar?

Ventilatör, kendi başına nefes alamayan ya da nefes almakta güçlük çeken hastaların nefes almasını sağlayan cihazın adıdır. Bir başka deyişle respiratör olarak anılan bu cihazın Türkçe karşılığı solunum cihazıdır. Ventilatörlerin…
Perfüzör Cihazı Ne İşe Yarar

Perfüzör Cihazı Ne İşe Yarar?

Perfüzör cihazı, belli bir ilacın hastaya belli oranda verilmesini sağlar. Bu cihaz sayesinde hastaya vereceğiniz ilacı belli dozlara yayarak otomatik kullanım sağlayabilirsiniz. Perfüzör olarak bilinen bu cihaz aynı zamanda enjektör…
Otoklav Cihazı Çalışma Prensibi Nasıldır

Otoklav Cihazı Çalışma Prensibi Nasıldır?

Bir maddenin üzerinde yer alan mikroorganizmalardan arınabilmesi için güçlü bir sterilizasyona ihtiyaç vardır. Sterilizasyon işlemini etkili hale getiren birden farklı ekipman vardır. Bu ekipmanların başında otoklav yer alır. Basınçlı bir…
Kamera Kayıt Cihazları Nedir - Nerelerde Kullanılır

Kamera Kayıt Cihazları Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Günlük hayatın birçok yerinde başta güvenlik olmak üzere birçok nedenden dolayı denetlemeye ihtiyaç duyarsınız. Güvenlikle birleşen kamera kayıt cihazları ile birçok alanda kullanım sağlarsınız. Kamera kayıt cihazları özel teknoloji sistemleri…
İHA/UAV Nedir

İHA/UAV Nedir?

İHA olarak kısaltılan insansız hava aracı; içerisinde yolcu ve pilot barındırmayan sadece amacına uygun ekipmanlar ile yolculuk yapan, otomatik ya da uzaktan kumanda ile çalışabilen bir uçak çeşididir. İHA’lar genelde…
Elektrokoter Nasıl Çalışır

Elektrokoter Nasıl Çalışır?

Elektrokoter, yüksek frekanslı elektrik akımını özel bir iletken yardımı ile kullanarak tıbbı açıdan kolaylık sağlayan cerrahi bir aletin adıdır. Elektrokoter, 200 kHz – 27 MH aralığındaki bir elektrik akımını özel…
Defibrilatör Cihazının Çalışma Prensibi

Defibrilatör Cihazının Çalışma Prensibi

Defibrilatör sağlık alanında büyük yer kaplayan cihazlardan biridir. Genel anlamda defibrilatör, fibrilasyona girmiş bir hastanın kalp ritminin normale dönmesi için kullanılır. Defibrilatör cihazı hastanın kalbine kısa süreli ve yüksek değerli…
Optik Cihazlar Nelerdir

Optik Cihazlar Nelerdir?

Optik cihaz ya da optik alet, bir görüntünün görünümünü geliştirmek için ışık dalgalarını yönlendiren ya da bir dizi karakteristik özelliklerini belirlemek amacıyla ışık dalgalarını (fotonları) analiz etmede kullanılan cihazlar olarak…
Optik Emisyon Spektrometresi Nedir

Optik Emisyon Spektrometresi Nedir?

Daha çok kimya sektöründe karşımıza çıkan optik emisyon spektrometresi metal olan elementlerin bileşiminin ayırt edilmesini sağlayan hızlı bir yöntemdir. Optik emisyon spektrometresinin amacı, metal olan elementlerin hem nitelik hem de…
Solunum (Ventilatör) Cihazları Nedir

Solunum (Ventilatör) Cihazları Nedir?

Solunum (Ventilatör) cihazları, yaşamsal ihtiyaçlardan biri olan solunum ihtiyacının kişi tarafından karşılanamıyor olması durumunda devreye giren ve kişinin yapay olarak solunum işlevini yerine getirmesini sağlayan cihazlara verilen isimdir. Ağıza takılan…
Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir

Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir?

Elektrik kesintileri, tesisata bağlı aygıtlar için büyük risk oluşturmaktadır. Aniden değişen elektrik akımı aygıtların zarar görmesine neden olabilmektedir. Kesintisiz güç kaynakları sistem için önemli olan kritik yüklerin enerjisiz kaldığı zaman…
Pulse Oksimetre Cihazı

Pulse Oksimetre Cihazı

Pulse oksimetre adı verilen cihazlar bir dakika içindeki kalp atış hızını ve kandaki oksijen düzeyini ölçme işlemine yarayan aynı zamanda da bunu kayıt altında tutabilen cihazlardır. Teknolojik gelişmeler ışığında 1970’li…
Fetal Monitör Nedir - Ne İşe Yarar

Fetal Monitör Nedir? Ne İşe Yarar?

Fetal monitör, doğum süreci esnasında fetal kalp atışlarını dinlemek için karna yerleştirilen aygıtlardır. Bu cihaz aracılığıyla bebeğin durumu kontrol edilebilmektedir. Fetal Monitorizasyon Nedir? Fetal monitorizasyon, anne karnındaki bebeğin gebelik ya…
EKG Cihazı Nedir

EKG Cihazı Nedir?

Elektrokardiyogram cihazları yani EKG cihazları olası kalp hastalıklarının tanısının koyması için elektrotlar aracılığıyla grafiksel sonuçlar elde edilen genellikle kalp rahatsızlıklarının tespiti amacıyla kullanılan cihazlardır. Elektrokardiyogram (EKG), kalp ve damar hastalıklarından, kronik…
CPAP – BIPAP Cihazları Nedir

CPAP – BIPAP Cihazları Nedir?

CPAP ve BIPAP cihazları uyku apnesini ve diğer solunum bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan iki farklı solunum aygıtıdır. CPAP ve OTOCPAP türleri genel olarak ağırlıklı olarak uyku laboratuvarlarında yer alırken,…
Elektriksel Güvenlik Test Cihazları

Elektriksel Güvenlik Test Cihazları

Elektriksel güvenlik, elektriksel araç kullananların akım, gerilim ve benzeri gibi insan sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir sorunun kullanıcılara zarar vermemesi için alınan tedbirler bütünüdür. Örneğin; herhangi bir fabrikada üretilmiş olan…
Video Switcher Nedir - Ne İşe Yarar

Video Switcher Nedir? Ne İşe Yarar?

Teknolojik gelişmelerin günden güne dönüştüğü günümüzde herkesin hayatında vazgeçilmez hale gelen teknolojik gelişmelerden biri de videolardır. Günümüzde insanlar hemen hemen her anını kaydetmek ve başkalarıyla paylaşmak istemektedir. Video çekimlerinde işimize…
Defibrilatör Nedir

Defibrilatör Nedir?

Defibrilatör, hayatı tehlikeye sokabilecek kardiyak (kalple ilgili) ritim bozukluklarında, ventriküler (kalp karıncıklarındaki) fibrilasyonda (V-fib) ve kalp atımı alınamayan ventriküler taşikardi (V-tach) gibi durumlarda kullanılmaktadır. Ayrıca, bu sanıldığının aksine kalp durması…
GNSS Nedir - GNSS Sistemleri Nedir

GNSS Nedir? GNSS Sistemleri Nedir?

GNSS olarak bilinen Küresel Navigasyon Uydu Sistemi, uzaydan sinyaller yollayan ve bir kullanıcının Dünya’daki coğrafi konumunu belirlemek için küçük uyduları kullanan bir uydu navigasyonu sistemi olarak tanımlanabilir. GNSS ile konum…
Perfüzör Cihazı Nedir

Perfüzör Cihazı (Enjektör Pompası) Nedir?

Perfüzör Cihazı, genellikle ameliyathanelerde ve yoğun bakımlarda kullanımı yaygın olan, genelde hastaya verilecek ilacın kullanıcının ayarladığı doz miktarı ve ayarlanan saat içerisinde hastaya enjekte edilmesi işlemini yürüten cihazlardır. Günümüzde ise günübirlik…
Şalt Sahası Nedir - Şalt Sahası Test Cihazları

Şalt Sahası Nedir? Şalt Sahası Test Cihazları

Şalt sahası elektrik üretim, iletim ve dağıtımının yapıldığı tesislere denilmektedir. Kesiciler, ayırıcılar, baralar, transformatörler ve yardımcı gereçlerin bir arada bulunduğu alanlardır. Şalt Sahası Nedir? Şalt sahası; güç trafoları, baraları ve…
Elektrokoter Nedir

Elektrokoter Nedir?

Elektrokoter, 200 kHz – 27 MHz aralığında çalışmakta olan yüksek frekanslı elektrik akımı ile özel bir iletken sayesinde, 15-400 Watt arasında enerji üreterek, dokuda yakarak kesme ve pıhtılaşma yapabilen cerrahi…
Toprak Megerleri - Toprak Direnci Test Cihazları Nedir

Toprak Megerleri (Toprak Direnci Test Cihazları) Nedir?

Yalıtkanlık direnci ölçümünde kullanılan ölçü aletine toprak megeri veya toprak direnci test cihazları denir. Megerler, 100, 250, 500, 625, 1000, 1250, 2500, 500 volt DC gerilimi üretir. Megerler DC gerilimi…
Otoklav Nedir

Otoklav Nedir?

En basit haliyle otoklav, bir kazan ve dayanımı yüksek bir kapaktan meydana gelen yapıdır. Yüksek basınç ve sıcaklık altında buhar yöntemi sayesinde yapılan sterilizasyon işlemlerinde kullanılmaktadır. Kazanın iç bölümünde bir…
Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Toprak direnci, toprağın elektrik akımını geçirdiği sırada vermiş olduğu tepkidir. Topraklama ölçümü, toprak direnci test cihazı (toprak megeri) kullanılarak hassasiyetle ölçüm işleminin yapılması olarak tanımlanır. Toprak Direnci Nedir? Toprak, bakır…
Pens Ampermetre Nedir

Pens Ampermetre Nedir?

Bir elektrik ulaştırma düzeneğinde veya motor devresinde bulunan akımını ölçmek için devrenin hattını kesmeden kullanılmasını sağlayan ölçü aletlerine ampermetre denmektedir. Pens ampermetreler, akım ölçme işlemini daha kolay bir hale getirmek…
Encoder Nedir - Encoder Ne İşe Yarar

Encoder Nedir? Encoder Ne İşe Yarar?

Encoder, bağlı bulunduğu motor milinin hareketine karşılık sayısal elektrik sinyali üreten elektromekanik cihaza verilen isimdir. Encoder hareketi, PLC veya sayaç gibi hareket kontrol sistemlerindeki kontrol cihazları tarafından okunabilen bir elektrik…
Piranometre Nedir

Piranometre Nedir?

Piranometre global ya da dağılma radyasyonunu ölçme işlevine yarayan bir alettir. Piranometre, 2 katlı camdan oluşan yarım kürenin altına yerleştirilmiş ve bakır konstantan ısıl çiftler içeren siyah metalden oluşmaktadır. Isıl…
Santrifüj Cihazı Nedir, Ne İşe Yarar

Santrifüj Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?

Santrifüj genellikle tıbbi amaçlarla kullanılan ve laboratuvar ekipmanlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Sıvı veya katı bir maddedeki parçacıkları ayrıştırır. Merkezkaç kuvvetin etkisiyle çalışır. Santrifüj, sabit eksenli dairesel dönme hareketi yapan bir…
Multimetre Nedir

Multimetre Nedir?

Multimetreler avometre, voltmetre ve ohmmetre cihazlarının yaptığı işlemleri tek cihaz ile yapmanızı sağlayan cihazın adıdır. Avometre akım gücünü, voltmetre gerilim gücünü, ohmmetre direnç gücünü ölçümlenmesine yarayan aletlerdir. Ancak multimetre bu…
Dijital Nivo Nedir - Özellikleri Nelerdir

Dijital Nivo Nedir? Dijital Nivo ile Ölçüm Nasıl Yapılır?

Dijital nivo, günümüzde inşaat mühendisleri ve harita mühendislerinin yaygın olarak kullandığı ölçüm aletidir. Nivo, yükseklik farkını ölçmek için tasarlanmıştır. Şantiyede en çok kullanılan aletlerin başında gelir. Dijital Nivo Nedir? Günümüzde…
Data Logger Nedir

Data Logger Nedir?

Data logger veri kaydedicilere verilen addır. İstenilen süre ve istenilen aralıklarla kayıt yapabilen data logger, rüzgarın süratini, yönünü, sıcaklığını, su seviyesini, basıncını, nemini, güneşlenme değerlerini ve bunun gibi verileri ve…
PLC Sistemleri Nedir

PLC Sistemleri Nedir?

Günümüzde PLC sistemleri otomasyon sistemlerinin temel taşı haline gelmiştir. İnsan gücünü neredeyse yarıya indirebilen PLC endüstrinin birçok alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. PLC, algılayıcılardan aldığı bilgiyi kendine verilen programa göre işleyen…
Total Station Nedir

Total Station Nedir?

Total Station, genellikle harita mühendisleri ile harita teknikerlerinin kullandığı bir ölçüm aletidir. Ancak bu meslek grubunun dışında kalan kimseler de gerekli ölçüm teknikleri eğitimi almalarının ardından rahatlıkla kullanabilmektedir. Total Station…
Güneş Panelleri Nasıl Çalışır

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

Güneş panelleri ilk olarak 1950 yılı sonlarında uydulara enerji sağlamak için kullanıldı. Tabi o zamanlardan sonra paneller daha etkin ve yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Bir güneş paneli bir dizi solar…
Nem Kurutma Makinelerinin Özellikleri

Nem Kurutma Makinelerinin Özellikleri

Nem kurutma makinesi evinizde bulunan nemi yoğunlaştırıp kurutarak evinizdeki rutubeti gidermekle kalmaz aynı zamanda evinizde bulunan eşyalarınızın, duvarlarınızın ve hatta duvar kâğıtlarınızın çok daha uzun bir şekilde dayanmasını sağlar. Nemli…
Termal Kameralar Nerelerde Kullanılır

Termal Kameralar Nerelerde Kullanılır?

Termal kameralar; materyal etrafında oluşan gözle görülemeyecek ısı ve sıcaklık farkların algılayarak, IR değerlerine göre görüntülemeyi sağlayan ve sıcaklık farkına göre farklı renk ve tonlarda görüntü elde etmeye yarayan gelişmiş…
Kalibrasyon Cihazları Nerelerde Kullanılır

Kalibrasyon Cihazları Nerelerde Kullanılır?

Kalibrasyon cihazları özellik bakımından gelişmiş bir yapıya sahiptir. İlgili ölçüm cihazların standart doğruluklarını ölçmek için kullanılan teknolojik cihazlar olarak yer alır. Bu cihazların kullanımı sayesinde sapmaları tespit edebilir ve buna…
Nem Ölçümü Nasıl Yapılır

Nem Ölçümü Nasıl Yapılır?

Sanayi ve endüstri sektöründe önemli görevleri yerine getiren birçok kaliteli aynı zamanda nitelikli elektronik cihaz yer alıyor. Bu kategoride işlevsellik bakımından yüksek performans gücüne sahip olan nem ölçücü cihazlar sayesinde…
Greyderler İçin Otomatik Yönlendirmeli Sistem Gereçleri

Greyderler İçin Otomatik Yönlendirmeli Sistem Gereçleri

Greyderler günümüzde en çok kullanılan araçların başında gelir. Toprağın ilgili şekilde işlenmesi, taşınması için gerekli alanın oluşturulması gibi detaylarda yardımcı olur. Greyderler ile işlem yapılacağı zaman kontrol noktasında doğru bir…
Gaz Analizör Ürünleri Nelerdir

Gaz Analizör Ürünleri Nelerdir?

Kullanılan bacaların ilgili yönetmeliğe uygun yapıda ve özellikte olması gerekir. Bacalar içerisinde oluşan gazların ölçülmesi için profesyonel teknolojik ürünler kullanılır. Bu ürünler sayesinde ilgili gazın ve basıncın değeri ölçülür. Bu…
Termal Kameraların Görüş Açısı Nedir

Termal Kameraların Görüş Açısı Nedir?

Termal kameralar özellikle iç mekanlarda kullanılır ve temel görevi ortamdaki noktasal ısıyı ölçmektir. Bu bağlamda ortamda bulunan kişilerin de anlık olarak ayrı ayrı ateş ve vücut ısısı ölçümleri yapılabilir. Birçok…
Termometre Nasıl Çalışır

Termometre Nasıl Çalışır?

Termometre sıcaklık ölçmek için kullanılmaktadır. Çeşitli ortamlar için farklı termometre türleri bulunmaktadır. Termometre ile ölçülmek istenen ortam veya nesnenin sıcaklığı kolaylıkla ölçülebilir. Temelde ısının temasıyla ilgili kullanılan bir cihazdır. Termometrede…
Darbe Testi Nasıl Yapılır

Darbe Testi Nasıl Yapılır?

Endüstriyel bir terim olan darbe testi; mesnete dayalı olan bir numunenin ortasına yerleştirilen sarkaçla yapılan işlemdir. Örneğin orta kısmında bulunan bu sarkacın uç bölümünde yer alan çekiçle darbe uygulanmasıdır. Bunun sonucunda çentik uç kısmında…
Medikal Hasta Yataklarının Özellikleri Nasıl Olmalı

Medikal Hasta Yataklarının Özellikleri Nasıl Olmalı?

Hastalar için yattıkları ya da tedavi oldukları yatakların kaliteli olması oldukça önemlidir. Bu noktada da hastaların akıllarına gelen bazı sorular bulunuyor. Bu sorular arasında da medikal hasta yataklarının özellikleri nasıl…
Arazi Ölçüm Aletleri Nelerdir

Arazi Ölçüm Aletleri Nelerdir?

Belirli bir alanı ölçmek ve hesaplama yapabilmek adına kullanılan arazi ölçüm aletlerinin bir den fazla çeşidi bulunmaktadır. Arazi Ölçümünde Kullanılan Basit Aletler Jalon ve jalon sehpası araz ölçümünden kullanılan basit ölçüm…
Medikal Gazlar Nelerdir

Medikal Gazlar Nelerdir?

Sağlık sektöründe önemli bir yere sahip olan medikal gazlar hastane gibi ortamlarda gaz tüpleri aracılığıyla kullanılır. Başlıca medikal gazlar arasında medikal oksijen gazı ilk sırada yer alır. Hava alma sorunu…
Güneş Enerji Sistemleri Nasıl Çalışır

Güneş Enerji Sistemleri Nasıl Çalışır?

Nüfusun çoğalmasıyla ihtiyaçlar da artmıştır. İhtiyaçların giderilmesi için birçok teknolojinin gelişmesi gerekli hale gelmiştir. Bunların başında da güneşten yararlandığımız güneşin ışık ve parlaklığından elde ettiğimiz güneş enerjisi elde edildi. Güneş enerjisi…
Hava Durumunu Ölçen Cihazlar

Hava Durumunu Ölçen Cihazlar

Hava durumu, yüzyıllar boyunca toplum tarafından merak edilen bir konu olmuştur. Atmosferde meydana gelen hava olayları her daim insanların ilgisini çekmiş ve gündelik hayatı etkilemiştir. İnsanlar yapacakları çoğu etkinlikler için…
Osiloskop Nedir - Osiloskop Kullanım Alanları

Osiloskop Nedir? Osiloskop Kullanım Alanları

Elektriksel değerleri ölçmek için birçok alet kullanılabilir. Bunlar arasında voltmetre, ampermetreler, enerji analizörleri, multimetreler ilk akla gelenler arasındadır. Bu cihazların sınırlı ölçüm yeteneği vardır ve belirli değerleri ölçerler. Osiloskop bu…
Gaz Analiz Cihazları

Gaz Analiz Cihazları

Endüstriyel alanda birçok cihaz analiz işlemini gerçekleştiriyor. Bu kategoride yer alan gaz analiz cihazları, doğalgaz boru hat sistemleri ve armatürlerde herhangi bir sebepten dolayı meydana gelen gaz kaçaklarını tespit etmek…
Medikal Alanda Kullanılan Enerji Cihazları

Medikal Alanda Kullanılan Enerji Cihazları

Medikal malzeme sektöründe birçok teknolojik enerji cihazı kullanılıyor. Genel olarak hastanelerde, fizik ve tedavi merkezlerinde tercih edilen medikal enerji cihazları hastalıkları önleyici ya da hastalığı engelleyici özellikleri sebebiyle kullanılıyor. Medikal…
Termal Kameralar Nerelerde Kullanılır - Nasıl Çalışır

Termal Kameralar Nerelerde Kullanılır? Nasıl Çalışır?

Termal kamera görüntüleme sistemi ısıya duyarlı bir görüntüleme yöntemidir. Gözle görülmesi mümkün olmayan ısıyı, IR enerjiyi esas alan ve IR enerjisini göre meydana gelmiş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemine…
Uzaktan Ateş Ölçerin Çalışma Prensibi

Uzaktan Ateş Ölçerin Çalışma Prensibi

Medikal alanda yaşanan gelişmeler neticesinde artık yeni nesil cihazlar kullanıcı hayatına girmiş durumdadır. Bu cihazlardan birisi de uzaktan ateş ölçer cihazlar oluyor. Son derece pratik bir kullanımı olan uzaktan ateş…
Medikal Alanda Kullanılan Teknolojik Cihazlar

Medikal Alanda Kullanılan Teknolojik Cihazlar

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların birçok alanda işlerini kolaylaştıracak teknolojik cihazlar üretilmiştir. Bu teknolojik cihazlar, insanların daha kaliteli bir yaşam sürmesini ve birçok işini kolay ve pratik bir şekilde…
Frekansmetre Nedir - Nerede ve Ne Amaçla Kullanılır

Frekansmetre Nedir? Nerede ve Ne Amaçla Kullanılır?

Elektrik devrelerinde frekans, frekansmetre ile ölçülür. Frekansmetre, alternatif akım devrelerinde elektrik enerjisinin frekansını ölçmek için kullanılan aletlerdir. Frekansmetre, frekans ölçülmek istenen devreye paralel biçimde bağlanır. Frekansmetreler analog, dijital ve dilli…
Total Station Hakkında Teknik Bilgiler

Total Station Hakkında Teknik Bilgiler

Total station kullanımı hakkında teknik detayları ile ilgili yazımızda  mesafe ölçümü, açı ölçümleri, veri işleme, görüntüleme, elektronik kitap ve total station kullanımı ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Mesafe Ölçümü Elektronik mesafe…
Endüstriyel Switch Nedir - Ne İşe Yarar

Endüstriyel Switch Nedir? Ne İşe Yarar?

Switch modelleri günümüzde birçok farklı uygulamada aktif olarak kullanılıyor. Switch çeşitleri otomasyon ve haberleşme alanında birçok farklı kullanım kolaylığı sağlayan ve üzerinde bulunan birçok anahtar ile güvenli olarak ağ paylaşımına…
Gaz Ölçüm Cihazı Nedir

Gaz Ölçüm Cihazı Nedir?

Gaz ölçüm cihazları birden fazla kullanım alanını kapsar. İhtiyacın karşılanmasına yönelik üretilmiş olan bu cihazlar, verili ölçüm görevine ve uygulama alanının şartlarına uygun çözümler kazandırır. Kullanım alanları ise yapılan işe…
Basınç Ölçer Nedir? Nerede ve Ne Amaçla Kullanılır

Basınç Ölçer Nedir? Nerede ve Ne Amaçla Kullanılır?

Hemen hemen tüm cihazlarda kullanılan basınç ölçer, bulundukları prosesin basınç durumunu ayarlayarak bu değerin aşağı ya da yukarı çıkması halinde çıkış üretir. Sistem içerisindeki basın değerini ölçer ve elektriksel sinyale…
Transformatörün Aşırı Isınmasının Nedeni Nedir

Transformatörün Aşırı Isınmasının Nedeni Nedir?

Soğutma borularının düzenli bir şekilde çalışabilmesi için transformatörlerin olması gerektiğinden fazla ısınmaması gerekir. Ancak bu cihazlar ısınmaya oldukça yatkındır. Nedeni ise devrelerin arasındaki gerilim yükseldiğinde ya da azaldığında çekirdek ve…
Elektrik Tesisat ve Topraklama Kontrolü Nedir

Elektrik Tesisat ve Topraklama Kontrolü Nedir?

İşletmelerin elektrik tesisatları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yönetmeliğine göre her yıl düzenli olarak topraklama, paratoner kontrolüyle birlikte yapılması gerekir. Bu sayede tesisatın iş ve işçi güvenliği açısından uygun olup…
Osiloskop Nedir - Çeşitleri Nelerdir

Osiloskop Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Osiloskop Nedir? Elektrikli aletlerin kullanılabilmesi için elektrik akımına ihtiyaç vardır. Bunun için var olan elektrik akımının takip edilmesi önemlidir. Osiloskop, elektrik akımının değişimini ölçmeye yarayan cihaza verilen isimdir. Bir elektrik…
USB Lojik Analizör Kullanımı Hakkında Bilgi

USB Lojik Analizör Kullanımı Hakkında Bilgi

USB Lojik analizör nedir? Osiloskop karşısında hızlıca akan üç beş biti yakalamaya çalışmak yerine Lojik Analizör kullanarak istediğimiz bilgilere çok rahat ulaşabiliriz. Lojik Analizör özellikleri neler: 8 adet dijital input…
Xrd Analizi Çalışma Prensibi

Xrd Analizi Çalışma Prensibi?

XRD Ne nemek? X-Işını Kırınım yöntemi  yani XRD, her bir kristalin fazın kendine özgü atomik dizilimlerine bağlı olarak X ışınları karakteristik bir düzen içerisinde kırması esasına dayanarak çalışır. (daha&helliip;)
Tüm Ölçüm Aletleri Listesi

Tüm Ölçüm Aletleri Listesi

Bir çok konuda kullanılan elektronik test cihazları mevcuttur. Şirketimiz bunlarında başlıcalarından olan; portati̇f ölçüm cihazları ve masaüstü ölçüm cihazları gibi ürünleri ikinci el olarak müşterilerimizin hizmetine bakım yaptıktan sonra sunmaktadır.…
Networklerde Kullanılan Kablo Test Cihazı Nedir

Networklerde Kullanılan Kablo Test Cihazı Nedir?

Networklerde kullanılan kablo test cihazları içlerinde Amometre – Pensampermetre – Ambermetre bulunduran kablo içindeki iletkenin direncini ölçmeye yarayan aletlerdir. Genellikle aynı dosya içinde işlem yaparken bilgilerin aktarılma hızı çok önemlidir.…
Rotasyon Lazeri Kullanım Alanları

Rotasyon Lazeri Kullanım Alanları

Rotasyon ince inşaatlardaki montaj işlerinde kusursuz bir hizalama hedefleyen kişiler tarafından kullanılan cihazdır. İnşaat işlerinde çok sık kullanılır. Bir çok marka ve model olarak seçenekleri mevcuttur.  Kullanım Alanları İç mimari,…
Menü