Günlük hayatta kullandığınız pek çok teknolojik ürün dokunmatik ekran desteği ile karşınıza çıkar. Başta cep telefonu ve tablet gibi günlük cihazlar olmak üzere birçok alanda dokunmatik ekranları görebilirsiniz. Ekrandaki basit hareketler ve dokunma teknolojisi ile algılama yapan bu yenilik kendine özgü bir çalışma prensibine sahiptir.
Günümüzde yakın bir zamanda ortaya çıktığını düşündüğünüz dokunmatik ekranlar temelde 1940’lı yıllardan beri varlığını sürdürmektedir. Geçmişte laboratuvar gibi kısıtlı alanlarda denemesi yapılan dokunmatik ekranlar günümüzde ticari olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Genel olarak dokunmatik paneller birçok çeşidi ile kullanıma sunulur. Kullanılan dokunmatik panel sistemine bağlı olarak çalışma prensibi ile ilgili detaylar değişiklik gösterebilir.
Genel olarak dokunmatik ekran teknolojileri günümüzde 3 farklı çeşidi ile kullanıma sunulur. Buna göre dirençli, yüzey dalgası ve kızılötesi teknolojisi olmak üzere 3 farklı şekilde sıralanabilir. Dokunmatik ekranlar temelde aynı prensip için çalışma sağlar. Ancak pek çok özellik ve işlem adımı açısından türüne bağlı olarak değişiklikler görülebilir. Tüm dokunmatik panel çeşitlerine ait çalışma prensibi ile ilgili merak ettiğiniz bütün detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Rezistif Dokunmatik Ekran
Rezistif dokunmatik ekran en temel anlamı ile bir iletkenin direnç boyuna orantılı bir şekilde değişiklik gösteren sistemle karşınıza çıkar. Bu dokunmatik ekran türünün kullanılması için panel üst kaplama yüzeyinde iletken, alttaki yüzeyde ise dirençli bir kaplama bulunmaktadır. Bu iki ekran yapısının birbirine teması ile birlikte kullanım amacına ulaşılır.
Kapasitif Dokunmatik Ekran
Kapasitif dokunmatik ekranlarda 4 bir tarafa uygulanan gerilim söz konusudur. Bu işlem sonucunda ekranda elektrostatik bir alan oluşur. Kapasitif dokunmatik panel sistemi çoğunlukla yeni nesil teknolojilerde geniş yer kaplar. Buna göre yeni çıkan cep telefonlarında bu ekran sisteminden bahsetmek mümkündür.
Kızılötesi Dokunmatik Ekran
Kızılötesi dokunmatik ekran sistemi diğerlerine kıyasla çok daha basit bir yapı ile karşınıza çıkar. Kızılötesi ışınların ekranın bir tarafından diğerine ulaşması ile çalışma sağlanır. Buna göre kullanılan ekranın kenarında yer alan kızılötesi LED desteği düzenli bir ışık demeti oluşturur. Çalışma esnasında kızılötesi dokunmatik ekrana gelen ışık 1 şeklinde gelmiyorsa 0 komutu şeklinde işleme alınır.