Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile birlikte kullanılacak pratik ürünlerin sayısı da artış gösterir. Özellikle telefon, bilgisayar ve tablet gibi dokunmatik ekran desteği sunan ürünler kullanıcılar için büyük bir kolaylıklar sunar. İstediğiniz şeye ekran üzerinde parmağınızı kaydırarak ulaşabilmeniz adına dokunmatik paneller tasarlanır.
Dokunmatik paneller sayesinde ekran kullanımı çok daha kolay bir hal alır. Herhangi bir işlem için mouse ya da klavye gibi araçlara ihtiyaç duymazsınız. Dokunmatik panel üzerinden dilediğiniz alanın üzerine tıklayarak komut verebilirsiniz.
Dijital alanların genişlemesi ve teknoloji kullanımının artması ile birlikte dokunmatik paneller farklı alanlarda kendine yer bulur. Özellikle kiosk, ATM, koşu bandının dokunmatik ekranı, endüstriyel makineler, güvenlik otomasyonları ve tıbbı cihazlar gibi alanlarda dokunmatik panel desteği büyük bir öneme sahiptir.
Dokunmatik Panel Çeşitleri Nelerdir?
Günlük hayatın birçok noktasında karşınıza çıkan dokunmatik paneller kullanım alanına bağlı olarak farklı çeşitler sunar. Genel olarak dokunmatik panel çeşitleri rezistif dokunmatik panel, kapasitif dokunmatik panel, kızılötesi dokunmatik panel şeklinde ayrılır. Bu panel türlerine ait detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
Rezistif Dokunmatik Panel
En temel anlamı ile rezistif dokunmatik panel bir iletkenin direnç boyuna orantılı bir şekilde değişiklik gösterir. Bu panel türünde dokunma işleminin algılanabilmesi için üst kaplamada iletken yüzey, altta ise dirençli bir kaplama bulunur ve ikisinin de birbirine temas etmesi sağlanır.
Kapasitif Dokunmatik Panel
Kapasitif dokunmatik panel sisteminde ekranın 4 bir tarafına gerilim uygulanır. Bu işlem ile birlikte ekranda elektrostatik bir alan meydana gelir. Kapasitif dokunmatik panel sistemi özellikle yeni nesil cep telefonları başta olmak üzere pos sistemleri ve LCD teknolojisinde geniş bir yer kaplar.
Kızılötesi Dokunmatik Panel
Kızılötesi dokunmatik panel sistemi basit bir yapıya sahiptir. Buna göre kızılötesi ışınlar ekranın bir tarafından diğerine ulaştırılır. Kullanılan ekranın kenarında yer alan kızılötesi LED desteği ile sürekli olarak bir ışık demeti bütünlüğü yakalanır. Kızılötesi dokunmatik panelde ışık geliyorsa 1 gelmiyorsa 0 komutu sisteme otomatik olarak gönderilir. Kiosklar ve ATM’lerde en tercih edilen sistem kızılötesi dokunmatik panellerdir.