Elektrokardiyogram cihazları yani EKG cihazları olası kalp hastalıklarının tanısının koyması için elektrotlar aracılığıyla grafiksel sonuçlar elde edilen genellikle kalp rahatsızlıklarının tespiti amacıyla kullanılan cihazlardır.
Elektrokardiyogram (EKG), kalp ve damar hastalıklarından, kronik kalp yetmezliklerine kadar birçok hastalığın tespit edilmesi amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.
EKG Nasıl Çekilir?
EKG çektirme işlemi oldukça kolay ve bir o kadar acısızdır. EKG çektirileceği zaman yatağa sırt üstü uzanılmalı, ayak bilekleri çıplak kalacak şekilde kıyafetler çıkarılmalı ve göğüs bölgesinin açık kalması sağlanmalıdır.
Ardından elektrotların konulacağı bölgeye şeffaf bir sıvı sürülmeli ve ayak bileklerine mandala benzeyen metal plaklar konulmalıdır. Göğsün gerekli bölgelerine gelecek şekilde elektrotlar yapıştırılmalıdır. Bu işlemin tamamlanmasından sonra ise sonuçlar oldukça uzun sayılabilecek bir kâğıt biçiminde cihazdan çıkarılmış ve sonuçlar görüntülenmiş olacaktır. Üstelik bu sayılan işlemlerin hemen hemen hepsi 5 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir.
EKG Hangi Durumlarda Yapılır?
EKG yöntemi kalp hastalıklarının ve kalp problemlerinin yoğun ve yaygın olarak görüldüğü kardiyak hastalık türlerinin teşhisi amacıyla tercih edilen ve kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
EKG’nin Doktor Tarafından Tavsiye Edildiği Anlar
Aritmi adı verilen kalp ritminin düzensiz olduğu, doğuştan ya da sonradan olan kalp kusurlarının tespit edilmesi gerektiği zamanlarda, kalp kapakçıklarının herhangi birinde meydana gelebilecek problemlerde, koroner arter hastalığı olarak anılan, kalpte tıkanmış ya da daralmış damarlarla ilgili sorunların tespit edilmesinde, ani bir şekilde meydana gelen kalp krizlerinde ve daha önce ortaya çıkmış kalp krizi durumlarının tespiti gibi konularda doktorlar EKG çekilmesini isteyebilmektedir.
EKG Sonucunda Neler Gözlemlenebilir?
EKG çekilmesinin ardından beklenen sonuçlarda kalbin dakikada 50-100 arasında tutarlı bir ritminin olup olmadığıdır. Eğer kalp bu ölçülerin altında bir değere ya da üstünde bir değere sahip olursa EKG o kişinin kalp sağlığı hakkında birçok ipucu verebilmektedir.
EKG’nin Verdiği Bilgiler
EKG çekildiğinde, kalbin atış hızı hakkında, ritmi hakkında, kalbe giden oksijen ve kan değerleri hakkında ve kalbin yapısal anormallikleri hakkında detaylı sayılabilecek ya da daha doğru tabir ile çok daha belirgin belirtiler aracılığıyla kalp rahatsızlıkları hakkında fikir vermektedir.