İşletmelerin elektrik tesisatları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yönetmeliğine göre her yıl düzenli olarak topraklama, paratoner kontrolüyle birlikte yapılması gerekir. Bu sayede tesisatın iş ve işçi güvenliği açısından uygun olup olmadığı kontrol edilmiş olur. Elektrik tesisatları belli aralıklarla kontrol edilmediğinde oluşabilecek problemler belirlenmez ve büyük hasarlar yol açabilir.
Elektrik Tesisat Kontrolü Nasıl Yapılır?
Elektrik tesisatı kontrolü yapılırken sisteme dair tüm fonksiyonlar, enerji odası, kablo şaftı, sayaç, dağıtım panoları, priz ve aydınlatmalar gözden geçirilir. Bu sayede standartlara uygun olup olmadığı belirlenmiş olur. Bu işlem sırasında termal kamera ve elektrik ölçüm cihazı kullanılır. Termal kameralar uzaktan ölçebilme özelliğine sahip olduklarından gönderilen kızılötesi, ısıyı algılayarak elektronik sinyale dönüştürür ve termal görüntü elde edilir. Sorunlu olan bölge bu sayede tespit edilir. Elektrik tesisatının kontrolü sertifikalı elektrik mühendisleri tarafından yapılmalıdır.
Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?
Toprağın elektrik akımını geçirebilmesi sırasında göstermiş olduğu tepki toprak direnci olarak tanımlanır. Topraklama ölçümü toprak megeri tarafından yapılır. Toprak iletkenliği az olan bir maddedir. Dolayısıyla akımın geçebilmesi için yeterli büyüklüğe sahipse bu durumda iyi bir iletken haline dönüşebilir. Bir tesis kurulmadan önce ihtiyaç duyulan hesaplamaların yapılması ve daha sonrasında kuruluma geçilmesi gerekir. Toprağın özgül direnci 1 m3 toprağın direncidir. Değeri ise toprak içerisinde bulunan suyun oranına bağlıdır.
Toprak Direncini Etkileyen Faktörler
- Bitkisel olan yapılar ya da elektrikli tesislerin direncinin ölçümünde farklı topraklama elektrotları kullanılabilir.
- Tesislerde farklı ekipmanlar eklemek elektriksel gurultunun büyümesine neden olabilir. Eski tip ekipmanlar yeni tip ekipmanlarla uyumsuz olarak çalışması halinde elektriksel bir gürültü meydana gelebilir.
- Toprak altına metalik olmayan boruların ve kanalların döşenmiş olması toprak direnci bakımından güvenli olmayan alan oluşturabilir.
- Toprağın nemli olması direncin etkilenmesine neden olabilir.
Toprak Gerilimi Ölçümü
Toprağın gerilimi ölçülürken cihazın ayarı toprağın gerilimine getirilir ve bu sayede ibareler ekran üzerinde görülür. Gerilim 10V’den büyükse bu durumda toprak direnç değerinde hata olabilir. Gerilimin azaltılması içinde kaynağın kapatılması gerekir.
Her türlü ölçüm cihazları ve diğer tüm endüstriyel cihazlar için https://endustriyeltestcihazlari.com sitemizi ziyaret ediniz.