Encoder, bağlı bulunduğu motor milinin hareketine karşılık sayısal elektrik sinyali üreten elektromekanik cihaza verilen isimdir. Encoder hareketi, PLC veya sayaç gibi hareket kontrol sistemlerindeki kontrol cihazları tarafından okunabilen bir elektrik sinyaline dönüştürür.
Bu kodlayıcılar konum, sayım, hız veya yönü belirlemek için bir geri bildirim sinyali gönderir. Hassas kontrollü makinelerin tüm hareketleri ve pozisyon bilgileri farklı tip ve model encoderler aracılığıyla sağlanır. Encoder bir şaftın açısal konumunu, hareketini, eksenini analog veya dijitab bir koda dönüştürür.
Encoder Nedir?
Encoder, bağlı olduğu motor milinin hareketine karşılık sayısal elektrik sinyali üreten elektromekanik cihaza verilen isimdir. Hassas kontrollü makinelerin tüm hareketleri ve pozisyon bilgileri farklı tipte ve modelde enkoderler aracılığıyla sağlanıyor. Encoder bir şaftın açısal konumunu, hareketini, eksenini analog veya dijital bir koda dönüştürüyor.
Encoder, bağlanan milin mevcut konumlarını izleyen ve geri bildirimi sağlayan bir algılama cihazıdır. Encoderler, doğrusal şekilde çalışan (Lineer Encoder) ve dönel şekilde çalışan (Rotary Encoder) olarak ikiye ayrılır.
Encoder Kullanım Alanları
- Encoderlerin kullanım alanları şu şekildedir;
- Otomasyon sistemleri
- Endüstriyel kontrol işlemleri
- Deri ve tekstil işleme makineleri
- CNC tezgahları
- Presleme makineleri, vinç
- Paketleme ve baskı makineleri
- Medikal makineler ve cihazlar
- Kapı kontrol makineleri ve cihazları
- Levha işleme makineleri ve cihazları
- Servo motorları ve sistemleri
- Çimento ve diğer yapı ürünleri işleme makineleri
- Balanslar ve ölçekler