Switch modelleri günümüzde birçok farklı uygulamada aktif olarak kullanılıyor. Switch çeşitleri otomasyon ve haberleşme alanında birçok farklı kullanım kolaylığı sağlayan ve üzerinde bulunan birçok anahtar ile güvenli olarak ağ paylaşımına olanak sağlar. Bu modeller yönetilebilir ve yönetilemez olarak ikiye ayrılır.
Özellikle komplike uygulamalarda ya da kontrolün daha çok sağlanması için yönetilebilir switch kullanılır. Uzun vadede switch kullanımı söz konusu olacaksa yönetilebilir switch modelinin tercih edilmesi daha uygun olacaktır.
Endüstriyel Switch Nedir?
Endüstriyel Ethernet switch ürünleri mobese, otomasyon ve askeri projeler gibi özellikli projelerde kullanılan ürünlerdir. Bu Ethernet anahtarları standart bir Ethernet anahtarın tüm işlevlerini yerine getirir. Bununla birlikte, çalıştıkları bölgeye göre bazı ek özellikleri bulundururlar.
Endüstriyel Ethernet anahtarları genellikle geniş bir sıcaklık aralığında çalışırlar. Çalışma sıcaklığı bazı ürünlerde – 10/+60 derece, bazı özel uygulamalarda ise -40’+85 derece aralığında olacaktır.
Endüstriyel Ethernet anahtarları için bir diğer kriter EMC uyumluluğudur. Özellikle şalt sahası uygulamalarında EMC uyumluluğu çok kritik bir öneme sahiptir. EMC koruması Level2 ile Level4 arasında değişkenlik gösterir. Şalt sahalarında kullanılacak ürünlerde EMC Level4 mutlaka bakılması gereken bir özelliktir.
İlginizi Çekebilir: Analiz Cihazları
Endüstriyel Switch Özellikleri Nelerdir?
Endüstriyel Ethernet switch ürünleri genellikle DIN tipi raylara monte edilecek şekilde dizayn edilmiştir. Genellikle soğutması pasif yöntemlerle yapılan endüstriyel switch ürünleri üzerinde fan olması gerekmez.
Endüstriyel switch enerji beslenmesi için genellikle DC besleme kaynakları kullanılır. Bu Ethernet anahtarları 9 VDC’den 100 VDC’ye kadar farklı voltajlarla beslenirler. Bazı uygulamalarda Ethernet anahtarın iki farklı güç kaynağından beslenmesi gerekebilir.
Endüstriyel Ethernet anahtar üzerinde alarm çıkışı için röle bulunması tercih edilir. Bu röle çıkışı RTU veya PLC üzerindeki dijital I/O üzerine bağlanarak arızanın kaydı tutulabilir.
Endüstriyel Ethernet anahtarlarda yönetim için genellikle SNMP protokolü kullanılır. SNMP, Simple Network Management Protocol kelimesinin kısaltılmasıdır.
Yönetilebilir Switch Nedir?
Yönetilebilir switch endüstriyel uygulamalarda görülür. Konfigürasyon, yönetme ve LAN üzerinden izleme olanakları da tanıyan bir Ethernet switch çeşidi olarak ifade edilebilir. Yönetilebilir switch sistemleri özellikle Ethernet seçenekleri ile değiştirilebilir.
Yönetilebilir switch için önemli özelliklerden biri SNMP protokollerinin desteklenmesi olarak tanımlanabilir. SNMP sayesinde networkler izlenebilir ve bunun ötesinde müdahale edilebilir. Yönetilebilir switch sayesinde ağ yönetimi kolayca yapılabilir ve takip işlemi kolayca gerçekleştirilebilir.
Yönetilemez Switch Nedir?
Yönetilemez switch modelleri ise daha basit uygulamalar için kullanılır. Bu switch modelleri herhangi bir konfigürasyona olanak tanımamaktadır. Bununla birlikte ayrı bir kuruluma da ihtiyaç duyulmaz Bu özellikleri nedeniyle profesyonel olmayan kişileri de sistem içindeki uygulamaya dahil edebilir.
Genel olarak yönetilemez olan Ethernet switch modelleri plug ve play şeklinde çalışan yapılardır. Çeşitli markaların yönetilmez anahtarları oldukça basit bir biçimde ara yüzü oluşturur. Bununla birlikte izleme ve ayarlama seçenekleri de bulunur.
Bize endustriyeltestcihazlari.com adresimizden ulaşabilirsiniz