Fetal monitör, doğum süreci esnasında fetal kalp atışlarını dinlemek için karna yerleştirilen aygıtlardır. Bu cihaz aracılığıyla bebeğin durumu kontrol edilebilmektedir.
Fetal Monitorizasyon Nedir?
Fetal monitorizasyon, anne karnındaki bebeğin gebelik ya da doğum eylemi esnasında kalp hızını ölçerek, sıkıntı olup olmadığını belirlemeye yarayan işlemdir.
Fetal Monitorizasyon Tipleri Nelerdir?
Fetoskop: Bebeğin kalp atışlarını duyabilmek amacıyla geliştirilmiş bir dinleme cihazıdır. Doktorların kalp ve akciğer solunum seslerini dinlemek için kullandıkları stetoskoplar ile benzerlik gösterir. Birçok tipi mevcuttur. Genel olarak, bebeğin kalp atışları 18. haftadan sonra duyulmaya başlar.
Doopler: Kalp içinden geçen kan akımını ve kalp kapaklarının hareketini belirleyen bir aygıttır. Genellikle 12. haftadan itibaren kullanılmaya başlanabilir. Burada duyulan ses kapakçıkların hareketinin alet tarafından ses sinyali haline çevrilmiş şeklidir.
Bu cihaz fetoskop ile aynı avantajları taşımaktadır. Kalp atımlarının daha rahat ve birden çok kişi tarafından aynı anda duyulması mümkündür.
Elektronik Fetal Monitorizasyon: Bu bir ultrason cihazıdır. Annenin rahmindeki kasılmaları belirler ve bebeğin kalp atım hızı ile eş zamanlı olarak grafik ortaya koyar. Anne rahim kasılmaları ve bebek kalp hızının birlikte grafikle sunulması, bebeğin sıkıntısı olup olmadığının belirlenmesi için bilgiler verir.
Internal Fetal Monitorizasyon: Bu yöntemde bebeğin başına elektrot yerleştirilir. Genellikle küçük bir spiral elektrot bebeğin saçlı derisine 1-2 mm gömülür. Saçlı deride kanama ya da enfeksiyona sebep olabilmektedir.
Telemetrik Monitorizasyon: Bu yöntemle, bebeğin kalp atımları radyo dalgaları ile doktor ya da hemşirenin bulunduğu noktadan gözlenebilir. Telemetrik monitorizasyonda hasta ve alet arasında kablo yoktur.
Bebeğin kan pH Ölçülmesi: Bebek anne karnındayken kan almak ve asidite seviyesini ölçmek mümkündür. Oksijen eksikliği durumunda kanda karbondioksit ve laktik asit artması nedeniyle, kan asidik hale gelebilir.
Normal pH 7,2-7,4 civarındadır. Anne karnında yeterli kan alamayan bebekte sıkıntılar oluşur. Bunun kalp hızı üzerine yansımaları elektronik fetal monitorizasyon ile tespit edilir. Ancak burada yanılma payını göz ardı etmemek gerekir. Bebekten alınan kanın pH derecesi, durum hakkında kesin bilgiyi verecektir.