Fiber optik ağ çözümleri günümüzde geniş bir yer kaplayan kolaylıklar arasında yer alır. Yüksek hızda veri alışverişine imkân tanıyan fiber optik sistemler gün geçtikçe yaygınlığını artırmaktadır. Hız ve verimlilik açısından pek çok avantajı beraberinde getiren fiber optik altyapı ile daha fazla veriyi uzun mesafede kusursuz bir şekilde iletebilirsiniz. Bu özelliği sayesinde fiber altyapı veri kayıplarını minimum seviyede tutma ayrıcalığına sahiptir.
Fiber optik sistemler söz konusu olduğunda devreye giren birçok ekipman ve donanım vardır. Altyapının ve sistemin kurulumunda etkin rol oynayan fiber optik ek cihazı da bunlardan biridir.
Füzyon eklemesi, iki fiber optik yapının uçtan uca birleştirilmesi olarak ifade edilir. Burada amaç, fiberlerin arasından geçen ışığın birleşme noktası tarafından saçılmadan işlevini yerine getirmesini sağlamaktır. Aynı zamanda fiberlerin arasından geçen ışığın geri yansımayacak şekilde birleştirilmesini sağlar. Bu sistemde ısı kaynağı olarak çoğunlukla bir elektrik arkı kullanılır. Ancak bunun yanı sıra lazer ya da bir gaz alevi içinden akımın geçtiği bir tungsten filamenti de yer alabilir.
Genel olarak fiber optik sistemde kullanılan iki türlü ek vardır. Buna göre fiber optik ek cihazı ile ilgili detaylara aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Mekanik Ek
Fiber optik sistemde iyi hızlandırma sağlamak ve fiber uçlarını aynı hizada tutmak için mekanik eklerden destek alınır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan mekaniksel ekler, farklı hizalandırma teknikleri ile karşınıza çıkar. Bu ekler kılcal boru ve oluk temelli cihazlar şeklindedir.
Fiber uçlarının içine sokulduğu ve sürekli bir şekilde kapatıldığı hassas kılcal borular bunların en yaygın olanıdır. Genel olarak bu kılcal borular yapı itibariyle cam ya da seramiktir. Aynı zamanda boruların delikleri son derece düzgündür ve fiberlerin çapından çok az büyük yapıdadır.
Fusion Ek
Fusion, ek iki fiberin sürekli bir şekilde bağlanması için kullanılan teknik bir bağlanmayı ifade eder. Bu yöntemin kullanılabilmesi için eklenecek iki fiber ucu erime noktasına kadar ısıtmak gerekir. Daha sonra uygun bir basınç uygulaması ile lehim yapılır. Bu yöntem sayesinde iletim ortamının sürekliliği sorunsuz bir şekilde sağlama alınmış olur. Fusion ek cihazında en yaygın olarak bilinen ısıtma kaynağı elektrik arkı olarak karşınıza çıkar.