Fiber optik sonlandırma işlemi en temel anlamı ile saç telinden daha ince yapıdaki fiber kabloların son ileri teknoloji kullanılarak birbirine eklenmesi şeklinde ifade edilebilir. Fiber optik ek ve sonlandırma işlemleri son zamanlarda sıklıkla yapılmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte bu sonlandırma işlemi çok daha hızlı bir hal almıştır. Temelde fiber optik ek ve sonlandırma işlemleri teknik bir işlem gerektirir. Bu nedenle fiber optikle ilgili işlemler için uzman ekip desteği almak daha doğru olacaktır.
Günümüzde geniş yer kaplayan fiber optik sistemler belli parçalardan meydana gelir. Buna göre tek bir fiber optik kablo üç ana bölümden oluşmaktadır. Bunları aşağıda görebilirsiniz;
Çekirdek: Işığın yol alış olduğu cam merkezini ifade eder.
Kaplama: Bu kaplama bölgesi çekirdeği çevreleyerek ışığın geri yansımasını sağlayan optik malzemelerden oluşur.
Tampon Kaplama: Fiber optik kabloyu nemden koruyan plastik kaplama malzemesi olarak adlandırılır.
Fiber optik kablolar bu şekilde çeşitli katmanlardan oluşur ve birbirine eklenmesi işlemi fiber optik ek olarak ifade edilmektedir. İnce bir işçilik gerektiren bu ekleme ve sonlandırma işlemi için kilometrelerce hatta kıtalar arası uzayabilen işçilikler meydana gelebilir.
Fiber Optik Ek ve Sonlandırma İşlemi Neden Önemli?
Yapılan fiber optik ek ve sonlandırma işlemlerinde hassasiyet oldukça önemlidir. Özellikle sinyal kayıplarının en aza indirilmesi açısından alanında uzman biriyle ek ve sonlandırma işlemi yapılması önerilir. Fiber optik işlemler sonunda yerine getirilmesi gereken detaylardan biri ölçümdür. Bu nedenle fiber optik ek ve sonlandırma işleminden sonra fiber optik sinyal ölçümü yapılması gerekir.
Fiber optik bağlantı ile ilgili yapılan ölçümlerde sinyal kaybının fazla olduğu ekler görülebilir. Bu durum karşısında fiber optik sonlandırma cihazı ile aynı işlemleri tekrar edebilirsiniz. Bu sayede sinyal kaybını en aza indirecek yöntemleri deneyebilirsiniz.
Fiber optik ek ve sonlandırma işlemlerine birçok alanda ihtiyaç duyulabilir. Özellikle kurumlarda ve iletişim alanında faaliyet gösteren şirketlerde fiber optik yapı oldukça önemlidir. Farklı nedenlerden dolayı fiber optik ek ve sonlandırma işlemleri yapılabilir. Özellikle kıtalar arası alanlarda fiber optik yapıların birbirine eklenmesi bu işlem sayesinde gerçekleşir.