En temel anlamı ile fotogrametri cisimlerin oluşturduğu ve yansıttığı ışınlardan meydana gelen nesneleri ölçmek ve yorumlamak için kullanılan bir çeşit teknik olarak ifade edilebilir. Fotogrametri ölçüm tekniği sayesinde nesnelere ait şekil, konum ve büyüklük gibi pek çok detay kolayca ölçülebilir.
Günlük hayatta ve pek çok sektörde fotogrametri sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle madencilik ve tapu kadastro işlemlerinde fotogrametri geniş bir yer kaplamaktadır. Fotogrametri yönteminin en önemli özelliği, kısa sürede hassas sonuçlara ulaşmanızı sağlamasıdır. Aynı zamanda bu ölçüm yöntemi ile daha ekonomi sonuçlar elde etmek de mümkündür.
Genel olarak fotogrametri madencilik, deformasyon ölçümleri, mimarlık, endüstri, tıp, inşaat ve jeoloji gibi çok çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Klasik bir yapı ile tasarlanan fotogrametri artık gelişen teknoloji sayesinde dijital bir şekilde kullanılmaktadır.
Dijital fotogrametri ile birlikte artık daha az enerji ve zaman harcayarak iş üretmek çok daha kolay bir hal almıştır. Bu sayede fotogrametri ile daha fazla işi zaman harcamadan yapmak mümkün hale gelir. Günümüzde tüm fotogrametri ölçüm ve çizim işlemleri bilgisayar ortamında kolayca yapılabilmektedir.
Bilgisayar ile yapılan fotogrametri ölçümleri neticesinde elde edilen sonuçlar sayısal bir şekilde karşınıza çıkar. Bu sayede fotogrametri verilerini kolay bir şekilde belgeleyebilirsiniz. Üç boyutlu modelleme ile oluşturulan fotogrametri verileri pek çok avantajı beraberinde getirir. Özellikle üç boyutlu modellemeye karşılık olarak yapılan üç boyutlu görselleştirme bunların başında yer alır.
Fotogrametri Nasıl İşlem Yapar?
Fotogrametri, çalışma prensibi olarak yersel kameralar sayesinde yerden alınan resimlerin farklı işlemlerden geçmek üzere ilk taslağını oluşturmaktadır.
Genel olarak fotogrametri için bir uçağa yerleştirilen kameralardan destek alınır ve havadan çekilen resimler üzerinde bazı ölçümler yapılır.
Fotogrametrik yöntem, topoğrafik yeryüzü üzerindeki objelerin ve diğer detayların tespit edilmesini kolaylaştırır. Aynı zamanda yeryüzünün yapısı ve biçiminin geometrik olarak belirlenmesine de imkân tanır.
Fotogrametri sayesinde farklı ölçeklerde topoğrafik vektör ve ortofoto haritaların üretimi çok daha kolay bir hal alır. Fotogrametri yöntemi etkin bir kullanım şekli ve alanına sahiptir. Buna göre, kullanıcılar ve uygulayıcılar havadan alınan resimler sonucunda çeşitli ölçüm ve uygulamalar gerçekleştirir.