Elektrik devrelerinde frekans, frekansmetre ile ölçülür. Frekansmetre, alternatif akım devrelerinde elektrik enerjisinin frekansını ölçmek için kullanılan aletlerdir. Frekansmetre, frekans ölçülmek istenen devreye paralel biçimde bağlanır.
Frekansmetreler analog, dijital ve dilli olarak çeşitlerde bulunur. Dijital frekansmetreler, ölçüm hassasiyetleri ve ekran üzerinden ölçüm değerlerinin kolayca okunması sağlayan özellikleri ile değişkenlik gösterebilir. Frekansmetrelerin kaliteli olarak üretilmesi oldukça önemlidir.
Frekansmetre Nedir?
Frekansmetre tanımlanırken frekansın tanımına göre hareket edilir. Frekans, bir saniyede meydana gelen yönü ve şiddeti değişen periyot sayısına denir. Frekansın birimi hertz’dir. Hz. Şeklinde ifade edilir. Alternatif akımını frekansı, gerilimi üreten alternatörün devir sayısına ve kutup sayısına bağlıdır. Genellikle ülkelerin şebeke frekansı 50 veya 60 Hz’dir. Ülkemizin frekans değeri 50 hertz’dir.
Frekansmetrelerin analog, dijital ve dilli olarak çeşitleri bulunuyor. Dijital frekansmetreler, ölçüm hassasiyetleri ve ekranda ölçüm değerlerinin kolaya okunmasını sağlayan özellikleri mevcuttur. Frekansmetrelerin kaliteli olması ölçüm değeri açısından oldukça önemlidir.
İlginizi Çekebilir: Ölçüm Cihazları
Frekansmetrenin Yapısı
Frekansmetrenin gösterdiği değer bir saniyedeki saykıl sayısıdır. Frekansmetreler devreye paralel şekilde bağlanır. Frekansmetreler yapı olarak üç çeşide ayrılır. Bunlar; analog, dilli ve dijital frekansmetrelerdir. Dilli frekansmetrelerin yapısı diğer çeşitlerden farklılık gösterir. Dilli frekansmetrenin içinde bir elektromıknatıs ve buna bağlı metal levhalar bulunur.
Dilli frekansmetreler de skala ve değer ekranı yerine belirli frekans değerlerini gösteren metal çubukların titreşimi ile frekans değerleri ölçülür. Levha değerleri birbirinden farklılık gösterir.
Frekansmetre Çeşitleri
Piyasada çeşitli yöntemler kullanılarak değişik tiplerde frekansmetreler üretiliyor. Frekans ölçüm cihazı olan frekansmetre fiyatları özelliklerine ve üretici firmasına göre değişkenlik gösterir.
Frekansmetreler yapı olarak üç çeşide ayrılır, Bunlar; analog, dilli ve dijital frekansmetrelerdir.
Dilli frekansmetreler: Yapı olarak dilli frekansmetreler ölçü aletlerinden farklıdır. Dilli frekansmetrenin içerisinde bir elektromıknatıs ve buna bağlı metaller bulunur. Dilli frekansmetrelerde skala ve değer ekranı yerine belirli frekans değerlerini gösteren metal çubukların titreşimi ile frekans değeri ölçülür. Levha kalınlıkları birbirinden farklı şekildedir. Bu durumda, titreşim frekansları birbirinden farklı oluşur. Levhaların titreşim farkı bir öncekine göre 0,5 Hertz olacak şekildedir. Her levhanın ucunda beyaz bir plaka bulunur. En büyük titreşimi yapan dile göre okuma yapılır.
Analog frekansmetre: Ampermetrelerin yapısında anlatılan elektro dinamik ölçü aletleri çeşidine girerler.
Dijital frekansmetre Elektronik malzemelerden oluşan frekansmetrelerdir. Bize endustriyeltestcihazlari.com adresimizden ulaşabilirsiniz