Global Positioning System olarak bilinen GPS, uydu sinyallerini kullanarak dünya üzerinde bulunduğunuz konumun belirlenmesini sağlar. Genel olarak konum tahminini tam bir şekilde yapan GPS bazı durumlarda 5-10 metre hassasiyetle yakın sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte GPS sistemi çok daha kolay bir kullanıma sahip olmuştur. Başta araç ve cep telefonu olmak üzere günlük hayatın birçok noktasında GPS desteği kullanılır. Bu sistemde sinyallerin belirlenmesi için uydulardan yardım alınır. Radyo uydu sinyalleri ile GPS alıcıları arasında yaşanan sinyal alışverişi sonucunda istenilen konuma ulaşılır.
Geçmişte askeri alanda ve yön bulmak amacı ile kullanılan GPS günümüzde konum bildirme ve belirleme gibi birçok farklı alanda kendine yer bulur. Kolay bir şekilde kullanılabilen GPS sistemi günümüzde birçok cihazda standart bir şekilde sunulur.
GPS çalışma sistemi ve yapısı ile kolay bir kullanıma olanak tanır. Özellikle yön bulma işlemlerini kısa sürede tamamlayarak bulunduğunuz konum ile gideceğiniz yer arasındaki en kısa mesafeyi bulmanıza yardımcı olur.
Oldukça yüksek bir alanda bulunan uydular geniş görüş alanı ile GPS sisteminden kısa sürede yararlanmanızı sağlar. Dünya üzerindeki uydu alıcıları sayesinde her bir GPS 4 farklı yerden sinyal alabilecek şekilde çalışır. GPS, uydulardan gelen sinyal kodlarını çözümleyerek yer ve yükseklik bilgilerine ulaşır. Uydu sinyallerine göre bulunduğunuz konumun nereye ait olduğunu kolayca görebilirsiniz.
GPS Kullanım Alanları Nelerdir?
Günlük hayatta sıklıkla ihtiyaç duyulan konum belirleme işlemlerinde GPS etkin rol oynar. Bulunduğunuz konumu hızlı ve doğru bir şekilde belirlemenizi sağlayan GPS, birden farklı alanda kendine yer bulur.
Başlangıçta askeri amaçlı kullanılan GPS’ler günümüzde bu amacın yanı sıra farklı sahalarda da kullanılır. Özellikle araştırma gibi önemli alanlarda GPS desteği doğru veriler için büyük bir önem taşır. Haritacılıkta doğru yer bildirimi daima önemli olduğu için GPS desteğine ihtiyaç duyulur. Harita işaretlerinin tespiti ve yol yapım işlemleri için GPS kullanılır.
Saha çalışmaları, lojistik, inşaat ve havacılık gibi alanlarda doğru konum tespiti büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle GPS kullanımı birçok sektörde kendine geniş yer bularak yaygınlaşmaya devam etmektedir.