Sağlık alanında kullanılan birçok cihaz türü ve yardımcı ürün vardır. Özellikle acil alanlarda kullanılan birçok cihaz sağlık sektörü için oldukça önemlidir. Defibrilatör de sağlık alanında büyük yer kaplayan ve sıklıkla kullanılan cihazlardan biri olarak bilinir.
En temel anlamı ile defibrilatör, fibrilasyona girmiş bir hastanın kalp ritminin normale dönmesi sağlayan cihaz olarak tanımlanabilir. Defibrilatör cihazı hastanın kalbine kısa süreli ve yüksek değerli akım veren etkili bir cihazdır. Aynı zamanda defibrilatör günlü hayatta ve tıpta şok cihazı olarak da bilinir.
Çalışma prensibi oldukça basit olan defibrilatör cihazına bazı durumlarda ikinci el olarak ulaşmanız gerekebilir. Böyle durumlarda ikinci el defibrilatör cihazlarıyla da aynı işlemi yapabilir ve kalitesini koruyabilirsiniz.
Kalbi fibrilasyona uğrayan hastanın dışarıdan bir etki ile geri dönmesini sağlayan en önemli cihaz defibrilatördür. Cihazdan şok halinde gelen enerji dalgası ile kalbin yeniden normal ritmini kazanmasını sağlayarak hasta hayata döndürülür. Defibrilatör cihazı sayesinde kalbin normal dışı atımları durdurulur ve sağlıklı pozisyona geçmesine yardımcı olunur.
Defibrilatör mekanizmasında belli düzeyde ventriküler uyarısı sağlamak gerekir. Kalbi durmuş kişiye yapılan şok sayesinde kalp normal fonksiyonlarına geri döner. Cihazı kullanan kişi kalbin durumuna göre defibrilatör cihazının çalışma prensibini ayarlayabilir ve en uygun ayarda kullanabilir
Bifazik defibrilatörlerde hastaya şoklama işlemi yapmak için öncelikle 150 J ile başlanır. Yapılan işleme göre olumlu sonuç alınmadığında defibrilatör cihazı ile 200 J denemeleri yapılır.
Genel olarak günümüzde kullanılan defibrilatör cihazları CPU kontrollü bir yapıya sahiptir. CPU kontrollü defibrilatör cihazları bölümlere ayrıldığında şöyle sıralanabilir;
Analog dijital çevirim kısmı
Kaydedici kısmı
İzleme monitör kısmı
Yüksek voltaj kısmı
Batarya
EKG giriş
Lead seçimi
Filtre ve yükselteç
Defibrilatör Cihazı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Defibrilatör cihazı kullanım esnasında belli bir dikkat ve özen gerektiren ürünlerin başında yer alır. Bu nedenle öncelikle kalp fonksiyonlarının durduğu hastaya 8 dakika içerisinde işlem uygulanmış olmasına dikkat etmek gerekir.
Defibrilatör cihazının kullanıldığı dönem oldukça önemlidir. Buna göre cihazın geç şekilde kullanılması hastanın kurtarılmasını olumsuz yönde etkileyebilir.
Defibrilasyon işlemi manuel ya da otomatik olarak gerçekleştirmek mümkündür. Manuel kullanım esnasında şok uygulaması yapılacak ritimlerin doğru belirlenmesi gerekir. Elektroşok işlemi başladığında ise kardiyopulmoner resüsitasyon kesilmeden 2 dakika boyunca işlem yapmaya devam edilmelidir.