Kızılötesi termometre en basit ifade ile yüzey sıcaklığı okuması yapmak için kullanılan elektromanyetik ve sıcaklık algılama cihazıdır. Belli alanlar için büyük öneme sahip olan kızılötesi termometreler endüstri ve sanayi ortamında sıklıkla kullanılmaktadır. Yaygın bir kullanıma sahip olan kızılötesi termometreler ile hızlı bir şekilde yüzey sıcaklığı ölçülerek en net sonuçlar elde edilebilir.
Yüzey sıcaklık ölçümleri için çoğunlukla geleneksel yöntemler tercih edilir. Ancak bazı ölçümler için geleneksel sıcaklık sensörleri yetersiz düzeyde kalabilir. Bu tarz işlemlerde devreye giren kızılötesi termometreler sayesinde zorlu kullanımlara uygun çözümler bulunabilir. Kızılötesi termometreler kullanım şekline ve amacına göre farklı çeşitler sunar. Temelde kızılötesi termometreler temaslı ve temassız olarak iki gruba ayrılır.
Uygun fiyatlı ve doğru sonuçlu bir sistem sunan kızılötesi termometreler, pek çok özelliği ile geniş bir kullanım alanına sahiptir. Belli sınırlamaları beraberinde getiren temaslı termometre çeşidi kullanıma göre belli avantajlar sunar. Genel olarak temaslı termometre ile yapılan sıcaklık ölçümlerine uzun sürenin sonunda erişilir. Aynı zamanda yetersiz bir alan, mesafe, hareket eden hedefler veya çevresel koşullar meydana geldiğinde ölçüm sonucu olumsuz etkilenebilir
Kızılötesi termometre çeşitleri uygun fiyatı ile farklı bütçelere hitap eden seçenekleri bir arada sunar. Temassız kızılötesi termometre çeşitlerinin en önemli avantajı ölçüm için temasa ihtiyaç duymamasıdır. Bu özelliği ile temassız termometre uzaktan ölçüm yapmayı çok daha hızlı hale getirir. Temassız kızılötesi termometreler temelde ölçüm yapılan yüzeye dokunmadan sıcaklığın ölçülmesine imkân tanır.
Kızılötesi Termometre Çalışma Şekli
Kızılötesi termometre, temelde nesnelerin yaydığı kızılötesi ışınları ölçme yöntemi ile çalışma sağlar. Bu termometre çeşitleri sayesinde birçok nesnenin sıcaklığı kolay bir şekilde ve yüksek doğrulukta ölçülebilir. Söz konusu kızılötesi termometre parlak ve yansıtıcı yüzeylerde bazı sorunlara neden olabilir. Bu noktada yayma kuvveti etkin değildir.
Yayma kuvveti değeri 0 ile 1 arasında bir sayı olarak ifade edilebilir. 0 yayıcı değildir ancak 1 olduğunda mükemmel yayıcı olarak adlandırılmaktadır. Parlak yüzeylerde yapılan ölçümler mat yüzeylere kıyasla çok daha düşük emissivity değerleri sunar. Bir örnekle açıklamak gerekirse parlak bakırın emissivity değeri 0,01, parlak alüminyumun 0,05, galvanizli çeliğin ise 0,28’dir.