Operatör panel, Türkçeye insan makine arayüzü olarak çevrilir. Bu panel sistemi özellikle endüstriyel alanda büyük bir önem taşıdığı için günlük hayatın merkezinde yer alır. İnsan ile makine arasındaki iletişimin kesintisiz ve otomatik bir şekilde sürdürülmesini sağlar. Bu nedenle, operatör panel pek çok sektörde geniş bir yer kaplar.
Operatör panel en temel anlamı ile makine ile üretim arasındaki iletişimi sağlayan bir çeşit yazılım olarak tanımlanabilir. Bu panel sistemini kullanarak karmaşık verileri çözmek ve anlamlandırmak mümkün hale gelir.
Operatör panel sistemi programlanabilir yapısı sayesinde endüstriyel sektörde birçok işlem için kolayca entegre edilebilir. Özellikle, endüstriyel üretimde geniş yer kaplayan operatör panellerle kullanıcı, makine ve üretim tesisi üçgeni arasında iletişim sağlamak pratik bir hal alır.
Çalışma prensibi oldukça basit ve etkili olan operatör panel aldığı emirleri otomasyon sistemine ulaştırmakla görevlidir. Daha sonra verilen ve alınan emirleri ekrana yansıtma işlemini gerçekleştirir. Genel olarak, ekranda görülen veriler emire bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Buna göre, operatör panelin sunduğu veriler tek sayfadan fazla tutabilir. Tüm verileri sadeleştirme özelliğine sahip olan operatör panel sayesinde verileri anlamlı bir şekilde yorumlayabilirsiniz.
Operatör Panel Çeşitleri
Operatör paneller birçok çeşidi ile geniş bir kullanım alanına sahiptir. Buna göre, panel PLC, DP vb. bilgisayar tabanlı sistemlerde, sistem kurulumu aşamasında seçmek mümkün hale gelir. Bunun yanı sıra, operatör panel mevcut sisteme sonradan da eklenebilir. Operatör paneller farklı markaların operatör panelleri ile uyumlu olacak şekilde özenle tasarlanır. Buna rağmen alım işleminden önce firmalarla iletişime geçerek uyumluluk hakkında bilgi alınmalıdır. Üretim alanında geniş yer kaplayan operatör panellerine ait çeşitleri aşağıda görebilirsiniz.
Push Button Paneller
Push button panel sistemi istenildiği takdirde kolayca değişebilen esnek bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda kolay kablo bağlantı özelliği sunarak geleneksel kontrol panolarına da entegre edilebilir. Push button paneller genelde yumuşak ön yüzeyi ve kolay temizlenebilir yapısı ile karşınıza çıkar. Bu özelliği nedeni ile push button paneller gıda sektöründe geniş bir yer kaplar. Aynı zamanda ihtiyaç halinde bu panele ışıklı ikaz ya da acil stop butonu eklemek mümkündür.
Mikro Paneller
Mikro paneller genelde küçük ölçekli makine ve tesislerin izlenmesinde tercih edilir. Mikro paneller bu nedenle test panel ya da dokunmatik panel formunda üretilmektedir. Bu panel sistemi ile sadece haberleşme protokolü olan MPI (multipoint interface) kullanımı mümkündür.