Osiloskop bir elektrik sinyalinin grafiğini zamana göre değişen şekilde görüntülemek amacıyla kullanılan elektrik alanı şeklinde ifade edilebilir. Osiloskoplar genel olarak güç ve kontrol devreleri üzerinde üst üste binen yüksek frekanslı gürültü içeren formları ölçmek için ideal bir seçenektir. Bu özelliği ile osiloskoplar geçici bozulma analizörlerinden çok daha yüksek örnekleme oranları sunmaktadır.
Osiloskop saniyede birkaç yüz milyon örnekleme oranına sahip seçenekleri ile kullanıma sunulur. Yaygın bir kullanıma sahip olan osiloskop sayesinde yinelenen gürültüyü ve yüksek frekanslı dalga biçimlerini doğru bir şekilde kaydetmek mümkündür.
Osiloskop ile frekans, akım ve gerilim başta olmak üzere pek çok faktörün ölçümü gerçekleştirilebilir. Akım ölçümlerinde genelde dijital multimetre desteği tercih edilir. Ancak zamana bağlı olarak değişen akım ölçümü için osiloskop yardımı gerekebilir. Osiloskop, temel anlamda akımı değil, sadece gerilimi doğrudan ölçmektedir. Bu noktada şönt direnci ya da akım probu kullanılarak osiloskopla akım ölçümü gerçekleştirilebilir.
Osiloskop Ölçüm Adımları
Akımı belirlemek ve ölçmek için, önce osiloskopunuzu takarak işleme başlayın. Bu aşamada mevcut osiloskopta autoset veya preset düğmeleri varsa bunlardan birine basın. Böyle bir düğme bulunmuyorsa kontrolleri standart konuma getirebilirsiniz. Akımı ölçmek istediğiniz sisteme bağlı olarak kanal 1’i DC ya da AC’yi ayarlayabilirsiniz. Gerekli ayarlamaların ardından tetikleme kaynağı ile kanal 1 olarak otomatik ayarlamaları yapın. Daha sonra tetikleyici ayırmayı kapatarak, yoğunluk kontrolünü nominal olarak ayarlayabilirsiniz.
Osiloskop kullanarak elektrik akımını ölçmek için gerekli altyapıyı hazırladıktan sonra diğer aşamalara geçebilirsiniz. Bu noktada osiloskop ile akım ölçümü için öncelikle ölçmek istediğiniz elektrik sistemine ya da devresine dirençli ölçüm problarını takın. Burada sistemin güç çıkışına eşit ya da daha yüksek bir güç derecesine sahip dirençler kullanmanız oldukça önemlidir. Bu işlemin ardından bir voltaj ölçümü alabilir ve direncin değeri ile ölçülen voltajı dirence bölerek aradığınız akımı hesaplamanız mümkündür. Osiloskop ile yapılan ölçümlerde entegre bir devreyi ölçecekseniz bir topraklama kayışı takarak kendinizi topraklama adımını atlamayın. Ölçüm esnasında herhangi bir kaza ya da yaralanma ile karşılaşmamanız açısından topraklama oldukça önemlidir.