PLC, en temel anlamı ile bilgisayar dili kullanılarak programlanmış bir mikroişlemci olarak tanımlanabilir. PLC’nin programlanabilmesi için “Ladder Logic” olarak bilinen bir görsel programlama diline ihtiyaç duyulur. Bu sayede gerçekleştirilmek istenen işlemleri görsel programlama dili ile bilgisayara yazabilir ve daha sonra PCL’ye indirebilirsiniz.
Genel olarak PLC sistemleri basit bir çalışma prensibi ile kullanıma sunulur. PLC sistemlerinin çalışma prensibine göre işlem sırası girişin verileri okuması ile başlar. Daha sonra okunan bu verilerden gelen değerler 1 veya 0 olarak hafızaya kaydedilmektedir.
Söz konusu veriler daha sonra upload edilerek programa göre yorumlanır. Bu aşamadan sonra çıkış kısmından yine 1 ya da 0 şeklinde bir değer alınır. PLC sistemlerinin çalışma prensibi giriş sensörlerinden gelen verilerin çıkışta yorumlanarak değerlendirme esasına dayanır.
Yapılan birçok işlemi hafızasına kaydeden PLC sistemleri sayesinde veriler saklayabilir ve kullanıma bağlı olarak yeni veriler yazdırabilirsiniz. Esnek bir çalışma şekli sunan PLC sistemlerinin geniş bir alanda kullanma ayrıcalığına sahip olabilirsiniz.
PLC Sistemlerine Ait Bölümler
PLC kullanımı için gereken tüm programlar PLC belleğinde standart olarak saklanmaktadır. Genel olarak tüm PLC’ler 4 ana bölümden oluşur. PLC’ye ait tüm bölümleri ve özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.
Merkezi İşlem ünitesi (CPU)
Merkezi işlem ünitesi, PLC’nin bütün mantıksal işlemlerini gerçekleştiren, zamanlama, sayma ve karşılaştırma gibi görevleri yerine getiren birimdir. Diğer bir deyişle merkezi işlem PLC’nin beyni olarak ifade edilir.
Hafıza (bellek) Ünitesi
PLC’lere ait programlar hafıza ünitesinde saklanır. Aynı zamanda buradaki veriler saklanarak CPU kısmına gönderilir. PLC hafızası silinebilir özelliği sayesinde tekrardan yazmalara olanak tanımaktadır.
Girişler (Input)
Girişler en temel anlamı ile giriş kısmında uygulanan dijital ve analog verileri ifade eder. Sensörler, switchler, anahtarlar, butonlar, nihayet şalterleri, basınç anahtarlar, seviye şalterleri, basınç anahtarları ve sıcaklık anahtarları gibi parçaların tümü giriş olarak adlandırılır.
Çıkışlar (Output)
Çıkıştan alınan dijital ve analog veriler çıkış kısmını ifade eder. Özellikle vanalar, selenoidler, aktüatörler, motor başlatıcıları, alarmlar, lambalar, sayaçlar ve pompalar yönetilebilir çıkış olarak karşınıza çıkar.