Solunum (Ventilatör) cihazları, yaşamsal ihtiyaçlardan biri olan solunum ihtiyacının kişi tarafından karşılanamıyor olması durumunda devreye giren ve kişinin yapay olarak solunum işlevini yerine getirmesini sağlayan cihazlara verilen isimdir.
Ağıza takılan bir hortum yardımıyla akciğerlere doğrudan oksijen gönderme işlemini yapan solunum cihazları, özellikle yoğun bakım ünitelerinde önemli bir rol oynamaktadır.
Genel olarak test balonu ile çalışıp çalışmadığı test edilen solunum cihazı, solunum sorunu yaşayan hastalarda akciğerler için önemli bir yardımcı olmaktadır. Kesintisiz bir güç kaynağına bağlı olarak çalışan ventilatör cihazı, hastanın solunum fonksiyonlarının olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamaya çalışmaktadır. Solunum cihazı ayarları yoğun bakım hemşireleri ve doktorlar tarafından ayarlanmaktadır.
Ventilatör Cihazı Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
Ventilatör cihazları ya da kamuoyunda bilinen ismiyle solunum cihazları, yapay olarak nefes alabilen, havayı akciğerlerin içine ve dışına hareket ettirebilen mekanik ventilasyon sağlamayan, fiziksel olarak nefes alamayan ya da yetersiz nefes alan bir hastaya solunum yapabilecek kadar oksijen vermek için tasarlanmış makinedir.
Solunum cihazı genel olarak yoğun bakım, evde bakım ve acil tıpta ve anesteziyolojide kullanılmaktadır.
Modern solunum cihazları, basınç ve akış özelliklerinin hastanın ihtiyaçlarına tam olarak uyarlanmasını sağlamak için küçük bir gömülü sistem tarafından elektronik olarak kontrol edilmektedir.
Ventilatör Ne İşe Yarar?
Solunum durumu yetersiz olan hastaların akciğerlerine solunabilir hava hareketi sağlayan mekanik solunum cihazları ventilatörler, bilgisayarlı, mikroişlemci kontrollü olarak günümüzde kullanılsa da elle çalıştırılan torba valf maskesi türleri de bulunmaktadır.