Elektrik işlemleri söz konusu olduğunda güvenliğin sağlanması oldukça önemlidir. Bu noktada topraklama en sık duyduğunuz kavramların başında yer alır. En temel anlamı ile topraklama elektrikli işletme araçlarının, aktif olmayan metal kısımlarının bir iletken üzerinden toprakla birleşmesi için kurulan sistem olarak ifade edilebilir.
Topraklama ölçümü esnasında ortaya çıkan kavramların başında topraklama direnci yer alır. Buna göre topraklama direnci, toprağın elektrik akımını geçirdiği esnada ortaya çıkan tepkiyi ifade eder. Sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde topraklama yaparak elektrik sorunlarının önüne geçmek mümkündür. Bu esnada ilgili adımlara uygulamak için topraklama ölçümüne ihtiyaç duyulur. Topraklama ölçümü yaparak cihaz üzerindeki kaçak akımlar tespit edilir ve statik akım toprağa devredilir.
Topraklama esnasında alanında uzman ekip desteğinden yardım almak hayati öneme sahiptir. Bu nedenle aşağıdaki adımlara dikkat edilerek topraklama ölçümü yapılabilir.
Topraklama ölçümünde kullanılan cihazlar önceden kontrol edilmeli ve kalibrasyonu yapılmış ürünler tercih edilmelidir.
Paratoner topraklama ölçümleri yapılırken paratoner irtibatı kesilmeli ve kontrol klemensi üzerinden ölçüm yapılmalıdır.
Ölçüm yapılan yerle ilgili ön araştırma yapılarak uygulamaya geçmekte fayda var. Bu sayede, daha korunaklı ve sağlıklı bir şekilde topraklama işlemleri yapılabilir.
Koruma iletkenlerinin (TN sisteminde) ana panodaki (trafo çıkışı) nötr barasına bağlılığını kontrol ederek uygulama kısmına geçebilirsiniz.
Topraklama ölçümlerinde ölçüm periyodu, işletmenin yapısı başta olmak üzere pek çok detaya göre değişiklik gösterebilir.
Topraklama Neden Yapılır?
Topraklama işlemi sağlıklı ve güvenli bir şekilde elektrik kullanımı sağlamak için gereken adımların başında yer alır. Temel anlamda topraklama sayesinde cihaz üzerindeki kaçak akımları ve statik elektriği tespit etmek mümkün hale gelir. Bu sayede, topraklama ölçüm cihazı üzerindeki kaçak akımlar belirlenir ve statik elektrik toprağa aktarılır. Bu yöntem ile can güvenliği sağlanır ve cihazların zarar görmesinin önüne geçilir. Genel olarak, her alan topraklama işlemine ihtiyaç duyulduğunu söylemek mümkündür.
Topraklama yapabilmek için cihazın gövdesinden toprağa kadar olan elektriksel direncin yeterli düzeyde ve ideal düşüklükte olması gerekir. Bu nedenle direnci periyodik olarak kontrol etmenizde fayda var.
Temel anlamda topraklama işlemi her alanda ihtiyaç duyulan ve yapılması zorunlu kılınan aşamalardan biri olarak bilinir. Özellikle İşçi Sağlığı ve İş güvenliği Tüzüğünün 270-354 maddeleri gereğince elektrik tesislerinde topraklama yapılması zorunludur.