Total Station, genellikle harita mühendisleri ile harita teknikerlerinin kullandığı bir ölçüm aletidir. Ancak bu meslek grubunun dışında kalan kimseler de gerekli ölçüm teknikleri eğitimi almalarının ardından rahatlıkla kullanabilmektedir.
Total Station arazilerin topoğrafik ölçümlerinden, binaların ölçümlerine, yollardan, göletlere, mimari yapılardan, arkeolojik kazılara, köprülerden barajlara kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Total Station’ın açı, mesafe, kilometre belirleme gibi birçok özelliği vardır. Ancak aynı ad altında ölçüm yapan birçok ölçüm cihazı da mevcuttur. Tüm bu ölçüm cihazları, aletleri mesafelerden özelliklerine kadar birçok farklılık göstermektedir. Fakat Total Station’ın kurulum aşamasındaki en önemli denebilecek etkeni düzecin ayarlanma aşamasıdır. Cihazın yan tarafında bulunan bu düzeç içerisindeki sıvının yuvarlağın tam ortasına denk gelmesi gerekmektedir. Aksi takdirde düzeç ayarı doğru yapılmamış olacaktır.
Total Station Özellikleri Nelerdir?
Total Station renkli veya siyah-beyaz ekrana sahip olabilen Türkçe menüye sahip ve yönlendirmeleri kolaylıkla anlaşılabilen bir ölçüm cihazıdır. Üstelik hafıza kapasitesinin çok geniş olması ile birden çok veriyi rahatlıkla saklayabilmektedir. Dosyalara isim ekleyebilme özelliği sayesinde doğru dosyalama yöntemleri ile her veri rahatlıkla bulunabilir ve saklanabilir bir hal almaktadır.
Bataryasının ömrünün çok uzun olmasının yanı sıra yedek bataryasının da olması bir iş yapıldığı takdirde aksama ihtimalini en aza indiriyor hatta yok ediyor denebilir. Ayrıca ölçüm esnasında bataryanın bitmesi durumunda yedek batarya ölçüme zarar vermeden değiştirilebilmektedir. Reflektörlü veya reflektörsüz ölçüm yapabilme özelliği sayesinden iki tip sonuç elde edebilmenizi sağlamaktadır. İçerisinde kaydedilen bilgilerin birçok cad programında açılabilir olması da işinizi bir o kadar rahatlatacaktır.
Cihazınızın özellikleri göz önüne alındığında 100, 200, 500 hatta daha fazla mesafelik reflektörsüz ölçüm yapabilme özellikli aletlerde bulunmaktadır. Bu özelliği de size birden fazla alanda tarama yapabilme şansı tanımaktadır.
Ayrıca cihazın tüm parçalarının tek bir çantada taşınabilmektedir. Bu nedenle de hem cihaz hem çanta kötü hava şartlarına karşı dirençli bir yapıya sahip olmaktadır. Yani sıcak, soğuk gibi şeylerden etkilenmemesini sağlamaktadır.
Total Station ile Arazilerde Ölçüm
Arazi yapısının durumunu belirlemeye yarayan ölçüm aleti, taş ocaklarında malzeme üretim miktarını bulmak için ve arazilerin son halinin ortaya çıkması için sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca uydu ile bağlantılı olduğu için kot, koordinat belirleme konularında da büyük bir doğruluk vermektedir.
Taş ocaklarında yapılacak ölçümlerde cihaz, mesafeye bağlı olarak malzeme alınmış basamakların tespit edilmesine kadar kullanılabilmektedir. Ancak bunun tespit edilebilmesi için cihazın en uygun yere yani alana optik okuyucuları sayesinde hakim olabileceği bir noktaya yerleştirilmesi gerekmektedir.
Total station sehpa adı verilen üç bacaklı bir düzeneğe konulur. Kurulum için gerekli parametreler elle girilir, gözümüz yardımıyla da optik okuyucu ekrandan arazi taraması yaparak noktaları kaydeder ve bunu bilgisayara aktararak ocağın haritası elde edilir.
Köprüler ve Barajlarda Ölçüm
Köprü ve barajlarda meydana gelen bozulmaları saptamak için ölçüm yapılır. Bu ölçüm reflektörlü ya da reflektörsüz yapılabilmektedir. Ancak genellikle reflektörsüz okuma işlemi tercih edilmektedir. Böylece lazer saniye de nokta okuyarak daha hızlı sonuç elde edilmesini sağlar.
Cihaz kurulduktan sonra işlemler oldukça basittir. Okumalar çok hızlı bir şekilde yapılmaya başlanır. Bu noktada önemli olan tek noktada cihaza girilen bilgi doğruluğudur. Köprü ya da barajlarda projeye uygun olamayan yanlışlıklar total station ile bulunur.
Günümüzde eski ve yeni model pek çok total station bulunmaktadır. Özellikle son zamanlarda robotik adı verilen total station türleri ortaya çıkmıştır. Bunlar tek kişinin büyük bir alanı ya da yapıyı ölçmesine imkan sağlamaktadır.