Fizik tedavi alanında geniş yer kaplayan birden fazla cihaz bulunur. Çeşitli fayda ve kolaylığı bir arada getiren yöntemler arasında traksiyon cihazları da yer alır. Kırılan kemiği hizalamak, ameliyat öncesi kırık ağrısını azaltmak ve sertleşen kas, eklem veya cildi iyileştirmek amacıyla kullanılan traksiyon cihazı fizik tedavi işlemlerinde geniş bir yer kaplar.
Cildi iyileştirme amacıyla başvurulan traksiyon cihazı belli başlı bölgelere uygulanabilir. Buna göre spinal bölge olarak ifade edilen boyun, bel ve omurilik rahatsızlıklarının giderilmesi için traksiyon cihazından destek alınabilir. Bir tür çekme tedavisi olarak bilinen traksiyonda amaç vücudun eski haline geri dönmesini sağlamaktır. Buna göre, çekme işlemi sırasında kırık kemiklerin birbirinden uzaklaştırılması, kas ve yumuşak dokunun uzatılması veya omurların ve eklemlerin arasının açılması gibi amaçlar hedeflenir.
Traksiyon Nasıl Uygulanır?
Traksiyon genelde manuel veya mekanik olmak üzere iki şekilde uygulanabilen bir yöntemdir. Manuel traksiyon işleminde elle işlem yapılır. Mekanik traksiyon ise cihaz, ağırlık bağlama, makara ya da yer çekimi ağırlığı gibi etkenler kullanılarak uygulanır. Genel olarak traksiyon yöntemlerinden hangisinin nerede kullanılacağı vücut bölgesine göre değişiklik gösterir. Traksiyon uygulaması ile ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Traksiyon işlemi için vücut pozisyonu uygulanacak bölüme göre şekil almak gerekir. Buna göre oturarak, ayakta ya da yatarak olacak şekilde pozisyon alınabilir.
Tedaviye bağlı olarak sürekli ya da aralıklı (intermittan) traksiyon uygulaması yapmak mümkündür.
Daha konforlu ve etkili sonuçlar almak için aralıklı traksiyon yöntemi tercih edilebilir.
Traksiyon cihazı ile yapılan uygulamalarda işlem süresi 7-15 saniye şeklindedir. Bu sürenin sonunda 5- 10 saniye dinlenme veya 30-60 saniye traksiyon ve 10-20 saniye dinlenme periyotları belirlenebilir.
Traksiyonda çekme kuvvetine etki eden ağırlık başlangıçta küçük miktarlarla başla, tedavinin süresine göre artarak devam eder.
Servikal traksiyon işleminde 2 kilogram ile başlanıp 20 kilograma çıkılabilir. Lomber traksiyonda ise 20 kilogramdan başlayıp 70 kilograma kadar artırmak mümkündür. Lomber traksiyonda başlangıç ağırlığı olarak hastanın vücut ağırlığının %25’i dikkate alınır.
Traksiyonun sıklığı genelde hastanın uygulama yapılacak bölgesine göre değişiklik gösterir. Genel olarak haftada 3-5 seans ya da her gün traksiyon uygulaması yapılabilir.