Veri toplama sisteminin amacı karakterizasyon, izleme veya kontrol için gerekli ölçüm verilerini toplamak şeklinde ifade edilebilir. Söz konusu veri toplama sistemi sayesinde gerekli ölçüm verileri toplanır ve kullanışlı ölçüm verileri elde edilir. Genellikle DAQ veya DAS olarak kısaltılan veri toplama sistemi fiziksel olayların ölçümlerini yapmak ve bunları analiz etmek için gereken süreçleri barındırır.
Veri toplama işlemi genellikle farklı formlarda aktarım yapılarak gerçekleştirilir. Bu yöntemlerde sinyaller analog alandan dijital alana dönüştürülerek işlem gerçekleştirilir. Dönüşümü yapılan sinyaller daha sonra ROM, flash media veya sabit disk sürücüleri gibi dijital bir ortam aracılığı ile kayıt altına alınır. Modern dijital veri toplama sistemleri temelde dört temel bileşenden meydana gelir. Bu bileşenler sensörler, sinyal şartlandırma, analog-dijital dönüştürücü, sinyal kaydı ve analizi için DAQ yazılımına sahip bilgisayar şeklinde sıralanabilir.
Bir veri toplama sistemi temelde verileri elde etmek ve depolamak amacıyla kullanılır. Bunun yanı sıra bazı alanlarda verilerin gerçek zamanlı ve kayıt sonrası görselleştirilmesini ve analiz edilmesini gerektiren işlemler olabilir. Bu noktada da veri toplama ünitelerinden destek alınır. Çoğu veri toplama sistemi rapor hazırlama özelliğine sahip olduğu için standart bir şekilde işleme alınmaktadır.
DAQ sistemi yapısı gereği sıkıca bağlanmış ve gerçek zamanlı kontrol sistemiyle senkronize edilebilir özelliğe sahiptir. Genel anlamda veri toplama ünitesine verilen görevler kullanım amacı ve alanı ile doğrudan bağlantılıdır. Temel bir ifade ile veri toplama ünitesi aşağıdaki işlemleri gerçekleştirir.
Veri kaydı
Veri depolama
Gerçek zamanlı veri görselleştirme
Kayıt sonrası veri incelemesi
Çeşitli matematiksel ve istatistiksel hesaplamalar aracılığı ile veri analizi yapmak
Rapor oluşturma
Veri Toplama Sistemi Neleri Ölçer?
Tipik veri toplama (DAQ) sistemleri genel olarak harici sensörler ve A / D dönüşüm alt sistemi arasında bir çeşit arayüz sağlayan çoklu sinyal koşullandırma kanalları sunar. Veri toplama sistemi tarafından ölçülebilen ışık ve görüntüler, ses, kütle, konum ve hız gibi farklı ölçüm büyüklüklerini beraberinde getirir.
Veri toplama sistemleri ile ölçümü sağlanabilen fiziksel olaylar şu şekilde sıralanabilir;
Sıcaklık
Voltaj
Akım
Gerinim ve Basınç
Şok ve Titreşim
Mesafe ve Yer Değiştirme
RPM, Açı ve Kesikli Olaylar
Ağırlık