Fizik tedavi ile ilgili kullanım gerektiren pek çok cihaz türü vardır. Özellikle sağladığı faydaya ve kullanım alanına göre tedavi edici cihazlar çeşitlilik gösterebilir. Birçok faydası ile geniş yer kaplayan vertetrac cihazı da bunların başında yer alır. Genel olarak vertecrac, dikey traksiyon adı ile bilinir. Birçok faydayı beraberinde getiren bu cihaz özellikle kırılan kemiği hizalamak, ameliyat öncesi kırık ağrısını azaltmak ve sertleşen kas, eklem veya cildi iyileştirmek amacıyla sıklıkla kullanılır. Bunun yanı sıra çeşitli fizik tedavi işlemlerinde de vertetrac cihazından destek alınır.
Genel olarak cilt yüzeyine müdahale için kullanılan vertetrac cihazı belli başlı bölgelerde kullanmak için uygundur. Özellikle spinal bölge olarak ifade edilen boyun, bel ve omurilik rahatsızlıklarının giderilmesinde vertetrac sıklıkla kullanılır. Çekme tedavisi olarak karşınıza çıkan vertetrac cihazı ile vücudun eski sağlıklı haline geri dönmesi sağlanır. Bu cihaz sayesinde çekme işlemi sırasında kırık kemiklerin birbirinden uzaklaştırılması, kas ve yumuşak dokunun uzatılması ya da omurların ve eklemlerin arasının açılması gibi pek çok hareket yerine getirilebilir.
Vertetrac Nasıl Kullanılır?
Genel olarak vertetrac cihazını kullanmak için iki seçenek bulunur. Buna göre, vertetrac cihazı ile manuel ya da otomatik olarak kullanım sağlayabilirsiniz. Manuel işlemde bilindiği üzere vertetrac cihazı elle işlem yapılarak kullanılır. Mekanik versiyonda ise vertetrac cihazı ağırlık bağlama, makara ya da yer çekimi ağırlığı gibi etkenlerle faaliyet gösterir. Vertetrac cihazı ile yapılacak uygulama yöntemi ve uygulama alanı genelde aynı değildir. Vücut bölgesine göre vertetrac cihazı ile uygulama şeklini aşağıda bulabilirsiniz.
Vertetrac cihazı ile işlem yapmadan önce vücut bölgesine göre ayakta ya da oturarak uygulama yapılacağı belirlenir. Bu sayede uygun pozisyon önceden alınmış olur.
Genelde tedaviye göre vertetrac ile yapılan uygulamalar değişiklik gösterir. Buna göre tedaviye bağlı olarak sürekli ya da aralıklı vertetrac kullanılabilir.
Daha konforlu ve etkili sonuçlar için çoğunlukla aralıklı olan yöntemler tercih edilir. Hastanın durumuna göre vertetrac ile yapılan tedavi sıklığı değişebilir.
Vertetrac cihazı ile yapılan uygulamalarda 7-15 saniyelik bir işlem süresidir. Bu sürenin sonunda hasta 5- 10 saniye dinlenmeye alınır, daha sonra 30-60 saniye traksiyon işlemine devam edilir.
Servikal vertetrac işleminde 2 kilogram ile başlanıp 20 kilograma kadar çıkılabilir. Lomber vertetrac işlemlerinde ise 20 kilogramdan başlayıp 70 kilograma kadar artırılabilir.