Elektrokoter, yüksek frekanslı elektrik akımını özel bir iletken yardımı ile kullanarak tıbbı açıdan kolaylık sağlayan cerrahi bir aletin adıdır. Elektrokoter, 200 kHz – 27 MH aralığındaki bir elektrik akımını özel bir alaşım kullanarak 14-400 watt aralığına getirir. Bu enerji sayesinde dokular üzerinde yanmalar meydana gelir. Kesme ve pıhtılaşma yapabilen elektrokoterler ile cerrahi müdahaleler kansız ve kolay bir şekilde tamamlanabilir.
Elektrokoter cihazı, üretmiş olduğu yüksek frekanslı akımda yer alan tam dalga ve modüleri dalga ile doku üzerinde oluşan etkinin farklı olmasını sağlar. Elektrik akımının tıpta kullanımına bir örnek teşkil eden elektrokoterler sayesinde pek çok cerrahi müdahale daha kolay bir şekilde gerçekleşir.
Bu cihaz insan vücuduna özel alaşımlı bir uç yardımı ile dokundurulur. İnsan dokusuna temas eden elektrokoter, söz konusu dokuda ısı yaratır. Elektrokoter cihazının uç kısmı dokuya değdiğinde metal uçta herhangi bir sıcaklık değişimi gözlenmez. İnsan vücudunda oluşan ısınma ise, yüksek akıma karşı verilen doğal bir direnç şeklidir. Elektrokoter cihazının temas ettiği bölgesinde oluşan ısı ile birlikte dehidratasyona bağlı olarak kesi meydana gelir.
Elektrokoter cihaz tam dalga boyunda çalıştığı zaman kesici uç ile voltaj arasında güç farkı minimum düzeydedir. Bu dalga şekli ile oluşturulan kesiler bistüri kesisi ile aynı görünümü taşır. Elektrokoter cihazı ile yapılan bu kesi yönteminde kanama az olurken, aynı zamanda iyileşme süreci de hızlı olur.
Elektrokoter Çalışma Prensipleri
Elektrokoter cihazı, prizden çıkan normal bir 50 Hz’lik elektrik akımının 300.000 Hz ile 1. 000.000 Hz’ye kadar yükselmesini sağlar. Bu cihaz ile sıcak bir etki yaratarak kesi oluşturmak için elektrokoterin belli bir seviyeye ulaşması gerekir. Termal etkiye ulaşmak için elektrik akımının en az 300 kHz olacak şekilde ayarlanması gerekir. Bu sayede yüksek ısı ile kas ve doku etkilenmelerinin en aza inmesi sağlanır.
Yüksek frekansa sahip elektrokoter ucu doku ile temas ettiğinde elektrotlar dokunun içine dağılmaya başlar. Bu aşamada elektrotlar vücuda dağılırken bazı engel ve dirençlerle karşılaşır. Buna bağlı olarak direncin yüksek olduğu doku ve hücrelerde aşırı ısınma ortaya çıkar. Isının artması ile birlikte dokuda istenilen etki ve kesiye ulaşılmış olur.
Elektrokoter cihazını kullandığınız süre ve bölgeye göre etkiler olumlu ve olumsuz yönde gelişebilir. Dokuya uygulanan akım derecesi ve uygulanma zamanı arttığında buna bağlı olarak dokudaki ısınma da yükselişe geçer. Bu noktada doğru ve sorunsuz bir kesi için etkili gözlem yapmak gerekir.