Nüfusun çoğalmasıyla ihtiyaçlar da artmıştır. İhtiyaçların giderilmesi için birçok teknolojinin gelişmesi gerekli hale gelmiştir. Bunların başında da güneşten yararlandığımız güneşin ışık ve parlaklığından elde ettiğimiz güneş enerjisi elde edildi. Güneş enerjisi birçok bakımdan önemli bir enerji tasarrufu ortaya çıkarmıştır.
Güneş Enerji Sistemlerinin Çalışma Prensipleri Nelerdir?
Güneşimizden gelen ışınlar birbirleriyle etkileşime girer yani çarpışarak bir akım elde eder. Bu elektro manyetik güneş hücrelerinden gelir. Bu akıma kapılan küçük 60’lık kare panel hücresi bir araya gelerek kuvvetli, güçlü enerji kaynağı oluşturur. Bu enerjiyi kırmadan alınması için yapılan cam tabakayla alınan ışık elektrik olarak kablolar yardımı ile invertere aktarılır.
Buradan da dönüştürüldüğü alternatif akıma dönüştürerek kullanılmayı ve ihtiyaçları gidermeye olanak sunar. Böylece yeri gelir suyumuzu sıcaklık, yeri gelir elektronik ve ev gereçlerimizi kullanmada bize yardımcı olur. Ayrıca güneş enerji sistemlerinin bir güzel yanı da tatile çıkmak istiyorsanız ve güneş enerjili panelli karavanınız var ise gündüz ve gece size elektrik, aydınlatma, ocak, klima gibi vb. tüm yaşamanızı kolaylaştıracak alet ve gereçleri kullanmada çok önemli rolü vardır.
İlginizi Çekebilir : Güneş Ölçüm Test Cihazları
Olumsuz Hava Koşullarında Güneş Enerji Panelleri Nasıl Reaksiyon Gösterir?
Bilmeliyiz ki Türkiye’de 4 mevsim yaşanmaktadır. Yanı her zaman hava koşulları olumlu olmayabiliyor. Akıllardaki ilk soru güneş olmadan da güneş enerji sistemi çalışma gösteriyor mu?
Örneğin; kar yağdı hava koşulları olumsuz ve hiç güneş ışığı yok ise reaksiyon göstermemektedir. Fakat hava eksi derecelerde olsa da güneş ışıkları panellere azda olsa vuruyorsa yinede sistem çalışmaktadır.
Güneş Enerji Sistemlerinin Bakım ve Temizliği Nasıl Yapılmaktadır?
Verimli bir güneş enerjisi panelinden yararlanmak istiyorsak bakımı ve temizliği mutlaka yapılması gerekir. Peki, bunu nasıl yapacağız;
Temizlikte kullanılabileceğimiz alkol içeren temizlik malzemeleri ve saf su, kimyasal içerikli maddeler temizlik ve bakımında bize yardımcı olur. Bu güneş panellerini temizlemek için sabahın ilk ışıklarında akşam güneş battıktan sonra yapılması gerekmektedir. Sıcak ve güneşli havalarda temizlik ve bakımını yapmak istersek paneller sıcak olacağı mümkün değildir.