Akım geçen bir iletken, manyetik bir alana konulduğunda akıma ve manyetik alana dik yönde gerilim farkı ortaya çıkmaktadır. Söz konusu ölçülebilir gerilim farkı 1879 yılında Amerikalı fizikçi Edwin Hall tarafından keşfedilmiştir. Bu keşfin ardından gerilim arkı “hall etkisi” olarak ifade edilmiştir.
Hall Effect prensibi ile çalışan pek çok elektronik cihazı günlük yaşamda görebilirsiniz. Konum algılama, manyetik sensörler, hız ve yönlü hareketler hall effect prensibinde yer alır. Hall Effect prensibi ile çalışan birçok cihaz belli avantajları beraberinde getirir. Özellikle cihazların temassız çalışmaları, düşük bakım maliyetleri ve fiziki şartlara karşı dayanıklılık bunların başında gelir.
Hall Etkisi temelde bir cismin içinden dik olarak geçen enerjiyi tanımlamaktadır. Hall effect özellikle manyetik bir alanın ölçülmesinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerin başında gelir. Hall etkisi sensörleri günümüzde oldukça popüler bir şekilde kullanılan prensipler arasındadır.
Hall effect sensör tekerlek hız sensörleri ve krank mili veya eksantrik mili konum sensörleri olarak pek çok araçta bulunabilir. Bunun yanı sıra anahtarlar, MEMS pusulaları, yakınlık sensörleri gibi çeşitli şekillerde de karşınıza çıkabilir. Hatta paintball silahları, airsoft silahları ve bazı GPS sistemlerinde dahi hall effect etkisinden söz etmek mümkündür.
Hall Effect Kullanım Alanları
Hall effect çoğunlukla endüstriyel anlamda geniş bir yer kaplar. Birçok avantajı beraberinde getiren hall effect cismin konumunu, uzaklığını ve dönüşünü algılayabilme açısından önemlidir.
Hall Effect sensörleri sayesinde manyetik etkiyle anahtarlama gerçekleştirilebilir. Bu özelliği nedeniyle hall effect sistemini manyetik alan ölçümlerinde de görebilirsiniz. Hall Effect sensörleri olarak; sıvı akış sensörleri, akım sensörleri, manyetik sensörler ve basınç sensörleri sıralanabilir.
Sıvı Akış Sensörleri: Bakır gövdeli, içinde rotor ve hall effect sensörü barındıran bir ürün olarak karşınıza çıkar. Bu sensörün içinden su akmaya başladığında rotor da dönmeye başlar. Böylece hall effect sensörü rotorun dönüş hızına göre sinyal üretmiş olur. Su dağıtıcısı ve kahve makinası gibi alanlarda bu sensör aracılığı ile sıvı akış sensörü sağlanmış olur.
Akım Sensörleri: AC ve DC akımlarının ölçümünde akım sensörleri kullanılır. Bu sensör, akım ölçümlerini yerine getirirken hall effect prensibi ile çalışma sağlar.