Termal kameralar; materyal etrafında oluşan gözle görülemeyecek ısı ve sıcaklık farkların algılayarak, IR değerlerine göre görüntülemeyi sağlayan ve sıcaklık farkına göre farklı renk ve tonlarda görüntü elde etmeye yarayan gelişmiş kamera sistemleridir. Günümüzde termal kamera teknolojisindeki gelişmeler ve sağladığı yararlar bakımından silah sanayisinde, gece görüş sistemlerinde, endüstriyel sektörde ve sağlık alanında aktif olarak kullanılmaktadır.
Materyal yüzeyindeki ısı ve sıcaklık dalgalanmalarını algılayan termal kameralar, bu özelliği sayesinde endüstriyel sektörde elektrik bağlantı noktalarındaki ani ısı değişimlerinin kontrolünün sağlanmasında kullanılır. Bağlantı noktalarındaki yüksek ısı ve sıcaklık değerleri termal kameralar ile tespit edilerek sisteme zarar verecek unsurlar tespit edilmesi ve gerekli bakımların yapılmasına katkı sağlar. Aynı şekilde terörle mücadelede can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik olarak askeri alanda aktif olarak kullanılmaktadır.
Termal Kameraların Kullanım Alanları
Termal kameralar günümüzde farklı sektörde farklı amaçlarla kullanılır. Temel çalışma prensibi; ısı ve sıcaklık farklarını algılayarak kullanıldığı alana bağlı olarak farklı amaçlara hizmet eder. Termal kameraların kullanım alanları ise şunlardır:
- Mühendislik uygulamalarında elektrik bağlantı noktalarındaki problemleri tespit etmek amacıyla trafolar, elektrik panoları gibi yerlerde kullanılır.
- Enerji üretimi, dağıtımı ve enerji kalitesi tespitinde
- Kazanlar ve ekipmanları, mekanik parçalar, kompresör başlıkları gibi yerlerde,
- Motor ve jeneratör bağlantı sistemlerinde, rulmanlarda,
- Buhar sistemlerinde,
- Askeri alanda, tank izolasyonları ve sistemlerinde, ısıya güdümlü füzeler, gece görüş sistemlerinde,
Sağlık alanında ateşli hastalıkların tespitinde, özellikle pandemi salgın türü hastalıklarda ateş yüksekliğinin tespitinde aktif olarak kullanılır.
Termal Kameraların Çalışma Prensibi
İnsan gözü belli bir dalga boyutundaki ışığı fark eder yani elektromanyetik spektrumdaki görülebilecek ışıkları algılar ve görür. Belli dalga boyutu dışındaki ışıklar kızılötesi ışık olarak adlandırılır ve insan gözü bu ışığı göremez. Kâinattaki tüm objeler ve materyaller, -273 C’nin üzerindeki sıcaklıklarda yüzeylerinden etrafa termal enerji yayarlar ve bu enerji maddenin sıcaklık değerlerine göre farklılık arz eder. Termal kameralarda etrafa yayılan ve objelerin yüzeylerindeki termal enerji denilen ve belli aralıklardaki kızılötesi dalga boylarını algılayarak bu termal enerjiyi görüntüler.