Günümüzde PLC sistemleri otomasyon sistemlerinin temel taşı haline gelmiştir. İnsan gücünü neredeyse yarıya indirebilen PLC endüstrinin birçok alanında yaygın olarak kullanılmaktadır.
PLC, algılayıcılardan aldığı bilgiyi kendine verilen programa göre işleyen ve sonuçlarını aktaran iş elemanlarına aktaran bir mikroişlemci tabanlı bir cihazdır. Zamanla özellikleri geliştirilerek ardışık kontrol hareket denetimi, süreç denetimi, veri yönetimi veya süreç hakkında veri toplama gibi amaçlarla endüstriyel kontrol alanlarında kullanılmaya başlamıştır.
PLC (Programlanabilir Mantıksal Denetleyici), fabrikalardaki üretim bölümlerinde veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılmaktadır. En büyük avantajı, elektriksel gürültülere, sıcaklık farklarına ve mekanik darbelere karşı dayanıklı tasarlanmalarıdır. PLC sistemleri, giriş bilgilerini hızla tarayarak buna uygun çıkış bilgilerini gerçek zamana yakın olacak şekilde cevaplandırır. PLC kısa sürede kaliteli ve çok sayıda ürün üretme, düşük hata oranlarına sahip üretim yapma gibi unsurların ön plana çıkmasını sağlar.
PLC Sistemleri için: https://www.endustriyeltestcihazlari.com/kategori/otomasyon-sistemleri/plc-sistemleri/
PLC Sistemi Özellikleri
Temel Komutlar: Basit olarak girdiye bağlı olarak çıkışı kurmak ya da resetlemek
Zamanlayıcılar: Giriş geldiğinde programlanan zamana göre çıkış vermesi.
Ek Giriş Çıkış Bağlanabilmesi: Yan tarafına “Rack” adı verilen yere yapıştırılarak giriş çıkış sayısı ya da haberleşme modülü gibi ek modüller eklenebilir.
Haberleşme: Ek giriş çıkışlarla Ethernet, Wi-Fi, MPI, USB gibi haberleşme tipleri bulunmaktadır. PLC’ler kendi aralarında ağ oluşturarak haberleşebilirler.
Operatör Panelleri: Panellerden işlemleri izleyebilmesi ve komut verilebilmesi
Simülasyon: Bilgisayar üzerinden devreyi deneme olanağı sunması
PLC’nin Kullanım Alanları
Kimya sektöründen gıda sektörüne, üretim hatlarından depolama sistemlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılan PLC’ler kontrol mühendisliğinde sıklıkla kullanılmaktadır. Elektronik sektöründeki hızlı gelişmelere doğru orantılı gelişen PLC teknolojisi, gün geçtikçe ilerlemekte ve otomasyon sektöründe kendine yer bulmaktadır. İmalat sanayi, tarım, enerji üretimi, kimya, sanayi vb. endüstrinin tüm alanlarında kullanılan PLC’lerin genel uygulama alanları şu şekildedir;
Sıra Kontrol: PLC’lerin en büyük ve en çok kullanılan ve “sıralı çalışma” özelliğiyle röleli sistemlere en yakın olan uygulamasıdır. Bağımsız makinelerde ya da makine hatlarında, konveyör ve paketleme makinelerinde ve asansör denetim sistemlerinde kullanılmaktadır.
Hareket Kontrolü: Doğrusal ve döner hareket denetim sistemlerinden PLC’de toplanmasıdır.
Süreç Denetimi: PLC’nin birkaç fiziksel parametreyi (sıcaklık, basınç, debi, hız ve ağırlık vb. gibi) denetleme yeteneğiyle ilgilidir. Bu da kapalı bir çevrim denetim sistemi için analog giriş/çıkış gerektirir. PID yazılımının kullanımıyla PLC, tek başına çalışan çevrim denetleyicilerinin işlevini üstlenmektedir.