Sensörler bir çeşit fiziksel ortam ile elektronik cihazları birbirine bağlayan yardımcı olarak ifade edilebilir. Günlük hayatta kullanılan birçok elektronik üründe standart olarak yer alan bağlantıların başında sensörler vardır. Kullanım alanına bağlı olarak sensörler ve özellikleri değişiklik gösterebilir. Genel olarak elektronik ürünlerle bağlantılı olduğu için sensörleri pek çok alanda görebilirsiniz.
Düzenli olarak kullanılan elektronik eşyaların pratik ve işlevsel hale gelmesinde sensörler büyük bir yardımcıdır. Kolaylık ve pratikliği bir araya getiren sensörler aynı zamanda sürekli kullanımları otomatikleştirmede de etkin rol oynar. Genel olarak sensörlerin türüne bağlı olarak çalışma şekilleri ve daha birçok detay değişiklik gösterir. Çoğunlukla sensörler basınç ve hız gibi kavramları algılayarak aktif hale gelir.
Sensörler iki farklı şekilde çalışma desteği ile kullanıma sunulur. Temelde sensörleri analog ve dijital olarak ikiye ayırabiliriz. Analog sensörler algıladıkları fiziksel büyüklüğe göre akım ya da gerilim çıktısı vererek çalışma sağlar. Günlük hayatta karşınıza çıkan birçok elektronik üründe sensörlerin analog ya da dijital versiyonunu görebilirsiniz.
Sensörler çeşitlerinin yanı sıra aktif ve pasif olarak da iki farklı gruba ayrılır. Buna göre aktif sensörler, kendi sinyallerini ürettikten sonra bu sinyalin ortamdaki değişimini kontrol etme işleminde görevlidir. Pasif sensör olarak ifade edilen tür ise ortamdan aldıkları sinyalleri kontrol ederek algılama işlemi yapan seçeneği ifade eder.
Sensör çeşitlerini ve onlara dair ayrıntılı bilgileri aşağıda görebilirsiniz.
Dijital Sensörler
Pratik ve gelişmiş özelliklere sahip olan dijital sensörler günümüzde geniş bir yer kaplar. Dijital sensörler I2C, SPI, OneWire gibi bir haberleşme protokolüne bağlı olarak varlığını gösterir. Günümüzde çoğunlukla dijital sensör çeşitleri kullanılır. Haberleşme protokolüne uygun olarak çalışan dijital sensörler temelde bilgisayar ile etkileşime geçer ve çalışma sağlar.
Analog Sensörler
Analog sensör türü fiziksel büyüklüğe orantılı olarak değişen bir akım ya da gerilim çıktısı yoluyla çalışma gösterir. Günümüzde daha az kullanılan analog sensörlerin dijitallere çevrilmesi gerekebilir. Bu tarz analog sensörleri dijital çalışan kontrol kartlarına entegre etmek için analog-dijital çeviricilerden destek alınır.