Günlük hayatta kullandığınız birçok ürün çeşitli sensörlerle karşınıza çıkar. Yaptığınız birçok işlem için sürenin sona erdiğini gösteren pek çok sensör çeşidi bulunur. Gün içinde kullanılan elektrikli ürünlerin birçoğu başta olmak üzere ev ve ofis ortamındaki eşyalarda sensör desteği görmeniz mümkündür.
Birden farklı sensör tipi bulunduğu için yaşam alanınıza göre bu sensörler değişiklik gösterebilir. Otomasyon görevi üstlenen sensörler günlük hayatta kullanılan birçok eşyanın pratik hale gelmesini sağlar. Sensörler insan hayatındaki birçok sistemin etkin ve tasarruflu bir şekilde kullanılmasına da zemin hazırlar.
Sensör sistemi insanların duyuları ile yapılan işlemlere bağlı olarak aktif bir hal alır. Sensörler bulunduğu ortamdaki sıcaklık, basınç, hız ve daha birçok etkeni algılayarak işlem yapar.
Geniş kullanım alanı ile karşınıza çıkan sensörler özellikle varlığınızı algılayan yapısı ile tercih edilebilirliğini artırır. Bulunduğunuz ortamda otomatik olarak açılan ışıklar ve elinizi görünce aktif hale gelen musluklar sensörlü teknolojilere örnektir.
Sensörler genelde uçaklardaki oto-pilot sistemine göre çalışır. Otomatik uçuş kontrolüne sahip olan uçaklarda da sensör desteğini somut bir şekilde görmek mümkündür. Sensörlerin türüne bağlı olarak kullanım şekli ve yoğunluğu gibi detaylar değişiklik gösterebilir.
Sensörlerin Çalışma Prensibi Nasıldır?
Hayatın birçok noktasında yer edinen sensörler her geçen gün daha yaygın bir hal alır. Birçok işlemi otomatikleştiren sensörler bu özelliği nedeni ile tercih edilebilirliğini daha da artırır. Gün içinde birçok elektronik ürün kullanmanız gerektiğinde zaman ve derece gibi faktörleri sizin yerine birinin ölçmesi gerekir. Sensörler sayesinde günlük hayatta kullandığınız elektrikli ve otomatik ürünler sistemli bir hal alır.
Genel olarak sensörler iki farklı şekilde çalışma sağlar. Sensörler çalışma şekline göre analog ve dijital olarak adlandırılır. Analog sensörler temel anlamda algıladıkları fiziksel büyüklüğe bağlı olarak değişen bir akım ya da gerilim çıktısı verirler.
Dijital sensörler ise I2C, SPI, OneWire gibi bir haberleşme protokolünden yardım alarak bilgisayar sistemi ile iletişime geçer. Aktif ve pasif olarak ikiye ayrılan bu sensörler yaptıkları işleme göre değişiklik gösterir.
Aktif sensörler temelde kendi sinyallerini üretir ve daha sonra bu sinyalin değişimini inceleyerek algılama işlemi gerçekleştirir. Pasif sistemde ise sensörler ortamdan aldığı sinyali kontrol eder ve işleme alır.