Sinyal jeneratörü çoğunlukla alıcıların testinde kullanılan ve sinyal kaynağı görevi üstlenen bir alettir. Genel olarak jeneratör sisteminde sinüzoidal, kare, üçgen ya da rastgele dalga biçimlerinde çeşitli dalgalar elde edilir. Aynı zamanda söz konusu dalgalar farklı boylarda ve periyodik bir şekilde üretilir. Bu özelliği sayesinde sinyal jeneratörleri ihtiyaç halinde uygun boy ve miktarda dalga üretmenizi sağlar. Sinyal jeneratörü çoğunlukla alıcıların testinde, amplifikatörlerin testinde kullanıldığı için hayatın pek çok yerinde karşınıza çıkabilir.
Geniş bir yer kaplayan sinyal jeneratörlerinin kullanılması için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Özellikle kullanım esnasında sinyal jeneratörü ile üretilen dalga boylarının ideal bir aralıkta yer alması oldukça önemlidir. Bu ideal aralıktaki dalga boylarının frekansı 0.2Hz ile 2MHz arasında olabilir.
Sinyal jeneratörü ihtiyaç halinde dalga dedektörü ve radyo frekansı köprülerinde etkin bir şekilde kullanılabilir. Yapı itibari ile sinyal jeneratörleri genelde 5 bölümden meydana gelir. Aynı zamanda sinyal jeneratörlerinde kare dalga, sinüs dalga, üçgen dalga şeklinde üç farklı modülasyon sistemi bulunur.
Kare dalga modülasyonunun olmadığı durumlarda bunun yerine mikrodalga sinyal jeneratörlerini kullanmak mümkündür. Genel olarak sinyal jeneratörleri pek çok açılış ve kapanış fonksiyonu ile kullanıcı karşısına çıkar. Sinyal jeneratörleri ve tuş kombinasyonları ile ilgili tüm detayları aşağıda görebilirsiniz.
Sinyal Jeneratörü ve Tuşların Fonksiyonları
Bilgi Giriş Tuşları
Bilgi giriş tuşları sayesinde frekans genlik değerleri kolay bir şekilde seçilebilir.
Değer Arttırma Anahtarı
Frekans ve genlik değerlerinin artırılması esnasında kullanılır. Değer arttırma anahtar tuşlarını kullanarak işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Modülasyon Tuşları
Kullanım için ihtiyaç duyduğunuz modülasyonu seçmek ve hassas ayarları yapmak için kullanılır.
Modülasyon Giriş/Çıkış Soketi
BNC soketi dışındaki modülasyon sinyali ve iç modülasyon sinyali için kullanılabilir.
Frekans Displayi
Frekans displayi bir çeşit ekran olarak karşınıza çıkar. Bu sayede değerlerinin artma ve azalma durumlarını frekans displayi üzerinden görebilirsiniz.
RF OFF / ON Anahtarı
İki pozisyona sahip olan on/off ile RF sinyal çıkışı kontrol edilebilir. On konumundayken RF çıkış sinyali, off konumunda ise RF sinyal çıkışı kesilebilir.