Yalıtkanlık direnci ölçümünde kullanılan ölçü aletine toprak megeri veya toprak direnci test cihazları denir. Megerler, 100, 250, 500, 625, 1000, 1250, 2500, 500 volt DC gerilimi üretir. Megerler DC gerilimi üretebilen kaynaklardır.
Topraklama ölçümü, toprak direnci test cihazından (toprak megeri) yararlanılarak yapılır. Topraklama ölçümleri, topraklama ölçüm cihazı meğer ile gerçekleştirilir. Toprağın yalıtkanlık direnci meğer ile ölçülmektedir.
Toprak Megeri Çeşitleri
Üretici firmalar tarafından üretilen ve endüstride yer alan megerler,
Analog
Dijital
olmak üzere iki çeşittir. Ancak analog ölçü aletlerinin yerini dijital ölçü aletleri almıştır. Bu iki tür meger yapılan ile ölçüm hemen hemen aynıdır. Meger fiyatları da markası, yapısı, analog ve dijital olmasına bağlı olarak değişmektedir.
Meger Nasıl Çalışır?
Megerin dış bağlantı uçları açıkken aletin manyeto kodu çevrilir. Üretilen akım, devrede olan gerilim bobini üzerinden geçer. Çünkü akım bobinin ucu açıktır. Gerilim bobinin oluşturduğu manyetik alan ölçü aletindeki bobin grubunu alan dışına iteceği için meğer ölçü aleti ∞ değer gösterir. Bu değer, en büyük direnç demektir.
Aletin uçlarını kısa devre ederek manyeto kolunu çevrildiğinde, yüksek dirençli gerilim bobininden akım geçmez. Üretilen akım, akım bobininden geçerek devresini tamamlar. Akım bobininde oluşan manyetik alan ölçü aletinin bobin grubunu alan içine doğru çeker. Bu çekme hareketi göstergeye sıfır olarak yansır.
Aletin uçlarına direncinin ölçülebileceği alet bağlanırsa manyeto kolu çevrildiğinde aletin hem akım hem de gerilim bobininden geçen akımın oluşturacağı manyetik alanlar zıt yönlüdür. Bobinlerde oluşan zıt momentli manyetik alanların dengelendiği oranda bir fark alan oluşarak, ölçü aletinin göstergesine bir değer olarak yansır.